toggle menu

Is ibuprofen onverstandig bij een coronavirusbesmetting?

Is ibuprofen onverstandig bij een coronavirusbesmetting?

De Franse minister voor Volksgezondheid, Oliver Véran, twitterde afgelopen zaterdag dat mensen die besmet zijn met het coronavirus beter geen ibuprofen kunnen nemen. Zorgnu vroeg het Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG): wat adviseren zij?

'Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, kunnen een infectie met het coronavirus verergeren. Neem paracetamol als je koorts hebt, en schakel bij twijfel de arts in', zo luidde het advies van de Franse minister.

'Geen wetenschappelijke onderbouwing, maar kies toch liever eerder voor paracetamol'

'Wij hebben de berichten uit Frankrijk ook gezien. Maar vooralsnog is er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing dat dat inderdaad zo is', zegt Ka-Chun Cheung, manager Geneesmiddel Informatie Centrum van het KNMP. Ook het CBG zegt dat er geen wetenschappelijke literatuur is gepubliceerd dat de uitspraken van de Franse minister ondersteunt.

Toch adviseren beide organisaties om in de eerste plaats te kiezen voor paracetamol. Niet vanwege de uitspraken van de Franse minister, maar omdat ibuprofen voor meer bijwerkingen kan zorgen dan paracetamol. 'Voor bepaalde risicogroepen kan het gebruik van ibuprofen gevaarlijk zijn', vertelt Marsja Meijer van het CBG.

Cheung zegt dat ibuprofen met name voor ouderen meer nadelige gevolgen kan hebben, zoals maagbloedingen. Ook mensen met een verminderde nierfunctie kunnen beter terughoudend zijn met het gebruik van ibuprofen. Bovendien zijn er veel wisselwerkingen met andere medicijnen.

Cheung adviseert mensen die ibuprofen willen gebruiken om het middel op te halen bij de apotheek, zodat zij geïnformeerd kunnen worden over het gebruik. Wie meer wil weten kan ook terecht bij de website Apotheek.nl.

Meer over:

Ook interessant