toggle menu

Is Kingdom Hearts 3 geschikt voor mijn kind?

In de game Kingdom Hearts 3 ga je op avontuur als het personage Zora. Onderweg komen diverse Disneyfiguren je te hulp, zoals Donald Duck, Mickey Mouse en Goofy, en kom je terecht in 'stukjes' van Disneyfilms, zoals Toy Story, Hercules en Pirates of the Caribbean. Dat klinkt als een feest voor kinderen, maar is het spel ook echt geschikt voor jonge gamers?

We leggen onze vragen over Kingdom Hearts 3 voor aan Peter Bouwman, gamejournalist van onder andere Gamersnet en Wat Speelt Mijn Kind?. Hij vertelt wat het voor spel is en hoe (on)geschikt het is voor je (klein)kinderen. Bekijk zijn antwoorden in de video verderop in dit artikel, of lees ze in de tekst.

Wat voor game is Kingdom Hearts 3?

Bouwman: 'Kingdom Hearts 3 is een spel waarin twee gamewerelden samenkomen: aan de ene kant de games van Square Enix, een Japanse ontwikkelaar die heel Japanse games maakt. En aan de andere kant de wereld van Disney. Die kennen we natuurlijk allemaal. Dit komt samen in één wereld en dat heet Kingdom Hearts.

In Kingdom Hearts ga je verschillende Dineyfilms bezoeken als karakters uit Square Enix-games, met als sidekicks Disneykarakters.'

Wat is het doel van het spel?

'Het is een avonturenspel, een 'RPG' (role playing game). Je kruipt in de rol van Sora en hem ga je in de loop van het spel steeds beter maken. Hij krijgt betere outfits, betere wapens. En langzamerhand bouw je karakters steeds verder uit.

Goofy en Donald en later ook nog andere karakters, zoals Hercules, verschillende karakters uit Toy Story, en uit Pirates of the Caribbean zullen je allemaal - al dan niet tijdelijk - af en toe helpen in het spel. Hen kun je ook upgraden, maar je kunt ze nooit besturen. Ze helpen je.'

Op welke (spel)computers kun je de game spelen?

'Kingdom Hearts 3 is uitgebracht op de PlayStation 4 en op de Xbox One. Dat is op dit moment waar de game te spelen valt.'

Wat is het verschil met eerdere versies?

'Kingdom Hearts 3 speelt eigenlijk hetzelfde als deel 2, en dat speelde eigenlijk hetzelfde als deel 1. Wel zijn er heel veel spin-offs verschenen van het spel. Sommige zij interactieve verhaallijnen, sommige zijn 2d-platformgames, sommige zijn filmpjes.

Er is dus heel veel verschenen in de reeks, maar de drie basisgames, deel 1, 2 en 3, die lijken best wel op elkaar. Het zijn allemaal RPG's waarin je diep in een karakter graaft en steeds verder komt in een immersieve, grote spelwereld.'

Kun je de game met anderen spelen?

'Kingdom Hearts 3 is een singleplayerervaring. Je speelt het helemaal in je uppie. Niet online, niet met andere mensen. Je gaat je gewoon onderdompelen in de wereld van Disney.'

Is het spel geschikt voor kinderen?

'Kindom Hearts 3 is voor twaalf jaar en ouder en dat is omdat je best wel veel vecht in het spel. Het is niet heel expliciet vechten. Er zit geen bloed in. Het is ook allemaal getekend. Het is in de wereld van Disney.

Maar goed, het is wel je doel om te vechten, verschillende combo's te maken en heel veel verschillende tegenstanders uit te schakelen. Daarom heeft de game ook een twaalf-jaar-en-ouder-stempel.

Het is natuurlijk aan ouders zelf. Bekijk het spel, zou ik zeggen, dan kun je zelf een oordeel vellen. Ik vind het zelf niet heel expliciet gewelddadig. En Mickey is altijd vrolijk.'

Heeft het spel microtransacties?

De game zal worden uitgebreid met downloadable content in de toekomst. Dat zal geld kosten, maar verder koop je de game één keer en dan heb je het spel in je bezit. 

Het is niet gratis te spelen. Gewoon kopen in de winkel - eigenlijk best ouderwets. Het staat ook op een schijfje.

Wat vind je van het spel?

'Kingdom Hearts 3 is echt gemaakt voor de fans. Er zijn mensen die het spel haten, omdat het zo complex is en zo Japans, en het heel rare combinaties maakt. En er zijn mensen die hier al dertien jaar op wachten - zo lang is de game in ontwikkeling geweest. Zij vinden het fantastisch.

Het leuke is, je speelt in bepaalde stukjes van Disneyfilms. Je gaat ook daadwerkelijk in de wereld van Pirates of the Caribbean, van Frozen, van Hercules. Dat vinden heel veel mensen die Disneyfanaat zijn heel erg tof. Veel van de oude stemacteurs zijn gebruikt, dat is heel gaaf.

Qua game merk je wel dat het dertien jaar in ontwikkeling is geweest. Vooral het begin van het spel voelt heel erg ouderwets aan omdat het de tand des tijds niet heeft doorstaan. Later in het spel wordt het steeds beter.

Maar het blijft een heel diep spel waar je heel veel uren in moet steken en waarin je heel veel vijanden moet verslaan. Voor sommige mensen is dat een beetje repetitief, andere mensen vinden het fantastisch omdat het Disney is.'

Bron (gameplaybeelden): Kingdom Hearts

Ook interessant