Je kunt weer zonder afspraak terecht bij niet-essentiële winkels, dit zijn de regels

Je kunt weer zonder afspraak terecht bij niet-essentiële winkels, dit zijn de regels

Je hoeft vanaf woensdag 28 april geen afspraak meer te maken om bij een niet-essentiële winkel naar binnen te gaan. Er gelden wel nog een aantal regels, die we in dit artikel voor je op een rij zetten. 

De essentiële winkels, zoals supermarkten en tankstations, waren al open zonder dat je er een afspraak hoefde te maken. Vanaf de 28e zal dit dus ook gelden voor niet-essentiële winkels, waardoor je dus bijvoorbeeld makkelijker terechtkunt bij je favoriete kledingwinkel, boekhandel of de bouwmarkt.

Wat het verschil is tussen een essentiële en een niet-essentiële winkel zetten we in een ander artikel voor je op een rij

Voorwaarden voor niet-essentiële winkels

Alle regels met betrekking tot het maken van een afspraak en het reserveren van een tijdvak vervallen. Er zijn wel een aantal nieuwe regels waar winkels en klanten zich aan moeten houden:

  • Er mogen sowieso twee klanten (ouder dan 12 jaar) per verdieping worden ontvangen, ongeacht hoe groot de winkel is. (Hier stond eerst 'maximaal twee klanten', maar dat is fout)
  • Maximaal een klant per 25 vierkante meter.
  • Klanten moeten winkelen in hun eentje. Een begeleider, ondersteuner of kind jonger dan twaalf jaar tellen niet mee als extra klant. 
  • Klanten die komen voor servicepunten, zoals voor pakketten of reparaties, tellen niet mee voor het maximale aantal bezoekers. 
  • De niet-essentiële winkels mogen open zijn van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. Koopavonden na acht uur zijn niet toegestaan. Essentiële winkels mogen hun eigen openingstijden aanhouden. 
  • Alcoholverkoop blijft verboden na acht uur 's avonds. 

Verder blijven de algemene regels voor winkelen gelden: draag een mondkapje, houd anderhalve meter afstand, betaal zoveel mogelijk contactloos en blijf thuis als je klachten hebt. 

Producten testen of proeven niet toegestaan

De overheid wil dat winkeliers ervoor zorgen dat mensen niet langer in de winkel blijven dan nodig is. Het is dus niet toegestaan om klanten producten aan te bieden, bijvoorbeeld door iets te laten proeven. 

Ook warenmarkten gaan open

Niet-essentiële markten mogen ook weer volledig open. Je kunt dus weer terecht bij marktkraampjes waar non-foodartikelen te koop zijn. Er moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden. 

Winkelen op afspraak soms behouden

Sommige winkels zien de voordelen van winkelen op afspraak wel. Zo houdt de Bijenkorf houdt ook vanaf woensdag hieraan vast. Wel mogen er meer klanten per winkel naar binnen. De Bijenkorf zegt dat op deze manier goed in de gaten kan worden gehouden dat er niet te veel klanten binnenkomen. Bovendien waarderen klanten volgens de keten het winkelen op afspraak. 

Klanten kunnen wel korter van tevoren een afspraak maken. Dat kan tot één uur voor de geplande tijd van het winkelbezoek. Voor het winkelen geldt een tijdslot van twee uur.

Bron: Rijksoverheid

Meer over:

Ook interessant