Kan een ultravioletdesinfectielamp het coronavirus uitschakelen?

Kan een ultravioletdesinfectielamp het coronavirus uitschakelen?

Ultraviolette straling is een klein deel van alle zonnestralen. Het uv-licht heeft in het dagelijks leven nog veel meer toepassingen. Zo wordt het ingezet om biljetten op echtheid te controleren, terwijl ultraviolet licht ook wordt gebruikt om water te zuiveren. Maar kan uv-licht daarnaast ook bacteriën en virussen bestrijden? Radar zocht het voor je uit.

Drie soorten uv-licht

Er zijn drie soorten uv-stralingen:

  1. Uva-staling: deze dringen door in onze huid en worden amper tegengehouden door de ozonlaag. Uva-stralen kunnen door wolken heen dringen, maar bijvoorbeeld ook door glas of kleding en zelfs door de opperhuid heen.
  2. Uvb-straling: geven een natuurlijke bescherming tegen de zon doordat er verkleuring plaatsvindt en veroorzaken verdikking van de huid. Uvb-stralen worden wel tegengehouden door wolken en glas, waardoor deze het meeste voorkomen op zonnige dagen.
  3. Uvc-straling: die bereiken ons op aarde niet, de straling wordt tegengehouden door de atmosfeer. Dit licht, dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog, wordt gebruikt om bijvoorbeeld chirurgisch gereedschap te desinfecteren. Het zou organismen doden door de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA ernstig te beschadigen. Deze straling is kankerverwekkend en als je eraan wordt blootgesteld, loop je risico op grijze staar.

'Effect van licht op coronavirus'

Het was al langer bekend dat uvc-licht ziekmakers zoals virussen en bacteriën in de lucht kan doden. Een bepaald type uvc-straling kan er voor zorgen dat micro-organismen in de lucht doodgaan. De moleculaire verbindingen worden dan kapot gemaakt. Over de effectiviteit daarvan op het huidige coronavirus, verschillende de meningen in de wetenschappelijke wereld. Microbioloog Wilma Hazeleger van de Universiteit Wageningen vertelt: 'Uv-licht heeft korte golflengtes: hoe korter de lengte, hoe schadelijker het licht is voor het virus. UV-C straling is de meest schadelijke UV straling. Die beschadigt het genetisch materiaal van een virus. Het virus kan dan geen infectie meer veroorzaken omdat het niet meer kan vermenigvuldigen. Het is een goede manier om micro organismen en virussen te doden. In principe zou het ook het coronavirus moeten kunnen doden.'

Het licht zou je dus kunnen gebruiken om virussen te doden. Toch zijn er veel kanttekeningen bij het gebruik van uvc-licht. 'Voor ons als mens is het schadelijk. Uvc-straling zit bijvoorbeeld niet in een zonnebank, omdat het grote gevolgen kan hebben. Het beschadigt ook ons DNA als wij er mee in contact komen', zegt Hazeleger. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor het in contact komen met uvc-straling. Het zou gevaarlijk zijn en een paar seconden straling kan al brandwonden opleveren.

Kan uv-licht je mobiele telefoon ontsmetten?

Diverse websites claimen dat je door middel van ultraviolet licht effectief virussen, bacteriën, schimmels en zelfs gisten kunt doden. Om zo na 10 minuten onder uv-licht 99,99 procent van alle bacteriën en virussen te doden. Ook het coronavirus. Bedrijven gebruiken uvc-licht om bacteriën en ander gespuis om zeep te helpen. Het is een relatief klein doosje wat wordt aangeboden hiervoor, een soort mini zonnebank voor je smartphone, die je toestel met uvc-licht overspoelt om het te ontsmetten. Zo'n mini-zonnebank voor je telefoon kost al gauw 70 euro. En het is nog maar de vraag hoe effectief of veilig een UV-kuurtje is.

'In theorie denk ik dat zo'n apparaat zou kunnen werken, maar de vraag is waarom je het zou willen doen? Als je daadwerkelijk je mobiel wilt reinigen, zijn er andere manieren om je mobiel te reinigen. We weten namelijk niet hoe veilig zo'n kuur is. Misschien kan het licht wel naar buiten gaan? Omdat het uvc-licht zo schadelijk is, vind ik het eng om het in consumentenproducten toe te passen. Een telefoon is typisch een item wat bijna alleen jij aanraakt, dus waarom zou je het moeten desinfecteren? Er zijn dus kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van zo'n apparaatje en ik zou het dus niet aanraden', vertelt Wilma Hazeleger.

Andere methodes om je telefoon te reinigen

Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste manier is om je mobiele telefoon te reinigen. Lees daarvoor onderstaand artikel over hoe je het beste je mobiele telefoon schoon kunt maken.

Hoe kun je het beste jouw mobiele telefoon ontsmetten?

Ook interessant