Kan het dragen van lenzen schadelijk zijn voor je ogen?

Kan het dragen van lenzen schadelijk zijn voor je ogen?

Lenzen zijn er in veel verschillende varianten, zo zijn er harde en zachte lenzen, maar ook nachtlenzen. Welke soort kun je het beste dragen? Of kun je beter helemaal geen lenzen dragen? 

Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) vraagt het aan oogarts Robert Jan Wijdh van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij legt uit hoe je een lens zou moeten laten aanmeten en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten lenzen. 

Contactlenzenspecialist

Als je lenzen wilt dragen, laat je ogen dan controleren door een contactlensspecialist. Hoe vaak je het doet is een beetje afhankelijk van de lens die je draagt, dit zal een contactlensspecialist aangeven. Een contactlensspecialist kijkt naar je oog en geeft je op basis daarvan advies voor een lens. Zomaar lenzen online kopen raadt Wijdh af. 

Lenzen schoonmaken  

Als je lenzen draagt, zal je ze goed moeten schoonmaken. Voor lenzen die je voor langere tijd draagt, zoals zachte maandlenzen, is hygiëne extra belangrijk. Als je maandlenzen draagt, moet je ze heel consequent schoonmaken, anders heb je een grotere kans op infecties. Over het algemeen raadt Wijdh daarom aan om daglenzen in plaats van maandlenzen te dragen om viezigheid door het te lange dragen uit te sluiten. Daglenzen gooi je immers na een dag weg en hoef je niet schoon te houden.

Welke lens heeft de minste kans op infecties?

Naast daglenzen raadt Wijdh ook harde lenzen aan. Als je vuil onder een harde lens hebt, merk je dit gelijk en wil je de lens uit doen. 'Zachte lenzen camoufleren de de beginnende infecties. Ze liggen als het ware als een natte spons over je oog heen, waardoor ze ook een bron van infectie kunnen zijn.' De kans dat je door een harde lens een infectie krijgt is het kleinst onder alle lenzen. Vergeleken met zachte lenzen is de kans twee tot drie keer zo klein. Wat je echt niet moet doen, is je lenzen dag en nacht dragen. Dan is de kans op infecties het grootst.

Nadelen harde lenzen

Harde lenzen zijn minder comfortabel. Je moet echt gewend raken aan het dragen door ze eerst een paar uur per dag te dragen. Harde lenzen zijn gevoeliger voor irritaties, maar daardoor wel veiliger 

Nachtlenzen 

Er bestaan ook lenzen die je alleen 's nachts draagt. Door deze lenzen wordt je je hoornvlies gecorrigeerd, waardoor je hoornvlies overdag vlakker is en je overdag geen lenzen nodig hebt. Je kunt deze lenzen prima gebruiken, mits je ze goed onderhoudt. Je hebt alleen de mogelijkheid om nachtlenzen te gebruiken als je een afwijking hebt die lager is dan -4 en geen zware cilinderafwijking hebt. 

Er zijn geen harde bewijzen voor de vergrote kans op infecties bij nachtlenzen bij volwassenen. 
Toch zou de kans op infecties bij nachtlenzen volgens Wijdh wel iets hoger kunnen zijn, omdat je hoornvlies minder zuurstof krijgt. Je ogen zitten immers dicht. 'Voor kinderen raden we nachtlenzen wel af, wij zien te weinig bewijs dat werkt om de bijziendheid te corrigeren, maar er zijn wel aanwijzingen dat het de kans op infecties bij kinderen vergroot'

Is het aan te raden om een aantal dagen in de week een bril te dragen?

Op de lange termijn zijn er mensen die problemen ontwikkelen met stamcellen. Stamcellen zitten aan de rand van je hoornvlies en zorgen ervoor dat je hoornvlies een goede bedekking heeft. 'Wat we wel eens zien bij mensen die al heel lang harde of zachte contactlenzen dragen, is dat die stamcellen wat meer gaan slijten, waardoor de buitenlaag minder stabiel wordt of defecten gaat vertonen. Als je hier last van krijgt, kun je nooit meer lenzen dragen.' Hoe minder vaak je je lenzen draagt, hoe minder risico je op deze afwijking loopt. De groep die hier last van krijgt is wel klein. Door het dragen van je bril verlaag je ook de kans op infecties. 

Is het slecht om je lenzen lang achter elkaar in te hebben?

Als je lenzen overdag draagt als je je ogen open hebt, is er in principe niets aan de hand. Als je je ogen dicht doet en je laat je lenzen in, kan er minder zuurstof bij het hoornvlies komen, waardoor er meer vuil op de lens komt en de kans op infecties groter wordt. 

Zijn droge ogen schadelijk?

Bij droge ogen kun je je lenzen het best uitdoen. Je zou ook wat lenzenvloeistof in je ogen kunnen druppelen. Pas als je echt hele droge ogen hebt of een aandoening hebt waardoor je last van droge ogen hebt, kan het schadelijk zijn.

Gaat je bijziendheid achteruit door lenzen?

De bijziendheid neemt toe door de groei van het oog. Het langdurig kijken naar beeldschermen lijkt de groei van bijziendheid ook stimuleren. Het is de vraag of contactlenzen impact hebben op de groei van het oog. 'Na de groei van het oog, rond de leeftijd van achttien of negentien stopt de toename van de sterkte meestal.'

Meer over:

Ook interessant