Klaar met de anticonceptiepil of het Mirenaspiraaltje? Deze opties ken je misschien nog niet!

Klaar met de anticonceptiepil of het Mirenaspiraaltje? Deze opties ken je misschien nog niet!

Welke nieuwe anticonceptie-opties zijn er op de markt de afgelopen tijd bij gekomen? Olga Loeber, arts seksuele gezondheid en werkzaam geweest bij het Rutgershuis-Oost, zet ze voor je op een rij.

Als het gaat om anticonceptiepillen, heb je volgens Loeber in de afgelopen jaren twee extra opties gekregen: de Zoely- en de Qlaira-pil, Beide zouden beter zijn voor de vetsamenstelling in het bloed en daarmee de kans op trombose verkleinen. Ze worden soms ook wel 'natuurlijker' genoemd, omdat het oestrogeen-hormoon estradiol erin verwerkt zit, en dat zou lijken op het oestrogeen-hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. 

'Goede marketingtruc'

Loeber is nog niet overtuigd, en vindt het ook een 'goede marketingtruc'. 'In de praktijk moet nog maar blijken of de kans op trombose inderdaad lager is, dat kun je pas zeggen als veel vrouwen de pil voor langere tijd gebruiken. Bovendien is de kans op trombose van de 'reguliere' pil ook al behoorlijk klein'. Vrouwen die voor de Zoely- of de Qlaira-pil kiezen moeten ook veel dieper in de buidel tasten: volgens Loeber kosten ze wel drie keer zoveel als de Microgynon 30, de meest gebruikte anticonceptiepil.

Alternatieven voor bestaande spiraaltjes

Dan zijn er volgens Loeber ook verschillende nieuwe alternatieven op het gebied van spiraaltjes. Volgens Loeber kunnen de meestgebruikte spiraaltjes, de hormoonspiraal Mirena en de koperspiraal T-Safe, weleens voor klachten zorgen bij vrouwen met een kleinere baarmoeder.

'De spiraal moet groot genoeg zijn dat-ie er niet uitvalt, maar hij moet ook niet zo groot zijn dat-ie gaat prikken aan de zijkanten. Vooral bij jonge vrouwen die geen kinderen hebben gebaard is de baarmoeder kleiner en kan de spiraal voor klachten zorgen. De spiraal kan gaan irriteren in de baarmoeder en dat zorgt voor klachten als buikpijn'.

Kleinere variant van de hormoonspiraal

In zulke gevallen kan de kleinere variant van het hormoonspiraal Mirena, de Kyleena, een uitkomst zijn. Wil je liever een koperspiraal, dan zijn er nog de Flexi-T en de GyneFix. De Flexi-T heeft wat 'afgebogen armpjes' die naar beneden klappen, en de GyneFix heeft geen T-vorm, zoals andere spiraaltjes, maar is eigenlijk een draadje dat je met een knoopje implanteert aan de bovenkant van de baarmoeder.

De nieuwere spiraaltjes kunnen iets minder betrouwbaar zijn dan de de spiralen met meer koper. Maar, zo benadrukt Loeber, het gaat dan om een klein verschil. 'Dat moet je tegen elkaar afwegen: je wil ook geen spiraal waar je veel last van hebt'. Wat betreft de Kyleena staat nog niet vast of er veel verschil is in werking of betrouwbaarheid van het spiraal ten opzichte van de Mirena.

Liever geen anticonceptie met hormonen en geen spiraal?

Wie liever geen anticonceptie met hormonen neemt, kan ook nog kiezen voor een juist hele oude optie. Een optie die veel mensen vaak vergeten, vertelt Loeber, is het pessarium. Het pessarium is een kapje van siliconen. Je doet eerst zaaddodende gel op het pessarium, en daarna duw je het pessarium in de vagina op de baarmoedermond. Dat kan, volgens Thuisarts.nl, vlak voor de seks of tot twee uur van te voren. Het kapje moet na de seks in ieder geval zes uur blijven zitten, daarna haal je het uit de vagina.

Volgens Thuisarts.nl is het lastig om de pessarium-methode helemaal goed uit te voeren, en daarom is de kans op een zwangerschap relatief groot: 12 van de 100 vrouwen worden toch zwanger met een pessarium. Volgens Loeber is met goede instructie het pessarium even betrouwbaar als een condoom.

Volgens Loeber kan het pessarium een uitkomst zijn voor mensen die geen pil willen slikken en niet tegen een spiraaltje kunnen. Voor extra zekerheid kun je er met het pessariumgebruik ook voor kiezen alleen seks te hebben in de periode dat je niet vruchtbaar bent. Dan moet je natuurlijk wel het een en ander weten over je menstruatiecyclus.

Ook interessant