toggle menu

Koelvloeistof bijvullen, wat kan wel en wat niet?

Koelvloeistof bijvullen, wat kan wel en wat niet?

Het kan je zomaar overkomen: er gaat een lampje op je dashboard branden en in de handleiding van je auto of ons artikel over dashboardlampjes lees je dat er een probleem is met het niveau van je koelvloeistof. Daar moet je snel wat aan doen, want oververhitting kan veel schade aan de motor toedoen.

Als je snel je koelvloeistof wilt aanvullen, dan heb je niet altijd de kans om de meest geschikte soort koelvloeistof voor jouw auto aan te schaffen. Soms is er zelfs alleen kraanwater beschikbaar. Kan dat kwaad? We vroegen het aan Guido van der Spek van Carrec Technocenter.

Water bij de koelvloeistof

Water kan van zichzelf uitstekend je motor koelen en is ook de basis van wat je normaal in je auto gebruikt. Het heeft alleen wel nadelen, bijvoorbeeld dat het makkelijk bevriest en corrosie kan veroorzaken. Koelvloeistof bevat additieven die dit tegenwerken.

Ondanks de nadelen van water, is volgens Guido alles beter dan geen koeling hebben. Heb je niets anders tot je beschikking, vul je koelvloeistof dan vooral bij met water. Wel raadt Guido aan om, wanneer je bij een garage bent, dit weer te vervangen met de juiste koelvloeistof. Als er te veel water in je koelvloeistof zit, zou het in de winter kunnen bevriezen.

Verschillende soorten en kleuren combineren

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof op de markt. Deze verschillen niet alleen in kleur, maar ook de additieven die gebruikt worden. Guido raadt daarom aan om verschillende soorten koelvloeistof niet te combineren, maar als het niet anders kan is het in dit geval nog altijd beter dan te weinig koelvloeistof in je motor hebben.

Let op bij warme motor

Als de motor warm wordt, komt de koelvloeistof onder druk te staan. Wanneer je dan de dop van je koelsysteem dan opendraait, kan het eruit spuiten. Dit kan brandwonden veroorzaken, dus vul de vloeistof het liefst alleen aan met een koude motor.

Ook interessant