Koolmonoxide: Hoe voorkom je vergiftiging?

Koolmonoxide: Hoe voorkom je vergiftiging?

Koolmonoxide is een gas dat je niet kunt zien of ruiken. Maar het is wel levensgevaarlijk. Hoe voorkom je een vergiftiging? Radar zet de tips op een rij.

1. Ventilatie

Zorg altijd voor genoeg ventilatie in huis. Als er voldoende zuurstof in een ruimte is kan daar geen koolmonoxidevergiftiging plaatsvinden. Koolmonoxide ontstaat namelijk bij onvolledige verbranding als gevolg van een tekort aan zuurstof.

2. Controle

Zorg voor een jaarlijkse controle van de installaties in huis. Werkt je verbrandingstoestel naar behoren? Laat deze regelmatig checken door een professional. Zo verminder je het risico op verkeerde installatie / onderhoud waardoor koolmonoxide kan vrijkomen.

3. Plaatsing

Wil je daarnaast ook een koolmonoxidemelder installeren, volg dan altijd de gebruiksaanwijzing die bij de melder hoort en let op dat de melder in elk geval niet te dicht bij de hoekranden (van muur of plafond) komt te hangen. De luchtstroom komt minder snel in de hoekranden terecht.

4. Onderhoud

Denk aan het onderhoud van een koolmonoxidemelder; enkel het ophangen is niet genoeg. Je moet zorgen dat de batterijen vervangen worden, er geen stof in vast blijft zitten en de melder regelmatig blijven testen. Anders ontstaat er een pseudo gevoel van veiligheid; er hangt een melder dus ik loop geen risico. De melder is alleen in staat om te waarschuwen als deze ook optimaal kan werken.

5. Meerdere melders

Het is altijd aan te raden om per risicovol apparaat een koolmonoxidemelder op te hangen. Dit kan dus meerder CO-melders in 1 huis betekenen.

6. Noodplan

Heb je het vermoeden dat er koolmonoxide in huis is? Zet ramen en deuren wijd open, waarschuw huisgenoten, ga naar buiten en bel 112.

Ook interessant