Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

Kun je de schillen en pitten van alle soorten fruit zomaar eten? Déze vermijd je liever

De een eet vol overtuiging een kiwi mét schil op, terwijl de ander fanatiek al het fruit van de schil ontdoet. Begrijpelijk, als de schil vol haren zit, maar hoe zit het met de gezondheidsvoordelen of -nadelen? En is het veilig om bijvoorbeeld een watermeloen mét pitten op te eten? In dit artikel legt Radar uit welke delen je nou allemaal echt kunt eten van fruit, en wat je beter kunt laten. 

Voedselverspilling gaan we het liefst allemaal tegen natuurlijk, maar een pit waar verkeerde stoffen in zitten krijg je ook liever niet binnen. Hieronder een duidelijk overzicht van welk fruit je de schil kunt eten en van welk fruit de pitten niet gevaarlijk zijn. 

Deze schillen kunnen gevaarlijk zijn

Het Voedingscentrum vertelt aan NRC dat van veel fruit de schil prima te eten is en dit net als de rest van de vrucht gezond is. ‘Er zitten vezels en bepaalde voedingsstoffen in of vlak onder de schil’, aldus expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen. 

Maar ondanks de gezondheidsvoordelen is niet iedere schil verstandig om te eten. Zo kunnen in schillen van een ananas, avocado of passievrucht gifstoffen zitten die planten zelf aanmaken om zich te beschermen. Van Der Vossen licht toe dat je ook niet bang hoeft te zijn, mocht je er wel iets van binnenkrijgen, omdat het vaak om grote hoeveelheden gaat voordat het schadelijk is voor de mens. 

Overigens kan door het eten van een schil van een mango bij sommige mensen wel een allergische reactie plaatsvinden, doordat hier het stofje urushiol in voorkomt. Reden dus om met deze schil extra voorzichtig te zijn. 

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Groenten kunnen bovendien altijd bespoten zijn met een chemisch bestrijdingsmiddel, om insecten en ander ongedierte tegen te houden. Eet je een stuk fruit met de schil er nog omheen? Dan kan het nooit kwaad om deze van tevoren even te wassen. 

Van Der Vossen vertelt wel dat vruchten die vaak met schil worden gegeten, zoals peren en appels, sowieso getest worden op restanten van bestrijdingsmiddel en dat er wettelijke normen bestaan voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die mogen achterblijven op groente en fruit. Dat wat in de winkel ligt, is dus veilig om te eten.

Van het eten van deze pit kan je ziek worden

Ken jij ook iemand die altijd een appel in zijn geheel opeet, met klokhuis en al? Hoewel een paar appelpitten niet heel veel kwaad kunnen, is het beter om niet te vaak en te veel pitten uit appels te eten. Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum legt aan NU.nl uit dat in deze pitten plantengiffen zitten die je lichaam om kan zetten naar cyanide, ook wel blauwzuur genoemd. 

Dit kan potentieel gevaarlijk zijn, maar alleen als een pit wordt doorgebeten. In appels en peren zit nog een relatief lage concentratie blauwzuur, maar in abrikozenpitten is de hoogste concentratie aangetroffen. Ook de pitten van andere steenvruchten, zoals perziken, pruimen, nectarines en kersen, slik je beter niet door. De voedingsdeskundige geeft aan hier dan ook goed mee op te passen: ‘Er is [...] bewezen dat je ziek kunt worden als je een hele rauwe abrikozenpit eet. Doe dat dus niet!’ 

Maar er is ook goed nieuws: van (water)meloen, aardbeien, bessen, kiwi's en druiven kun je de pitten gewoon eten. 'En ook een paar sinaasappelpitjes kunnen geen kwaad', aldus Schutte van het Voedingscentrum. 

Bron: NRC / NU.nl

Ook interessant