Last van handeczeem door het handen wassen? Dit kun je doen

Last van handeczeem door het handen wassen? Dit kun je doen

Nu we door de komst van het coronavirus vaak onze handen moeten wassen, krijgen steeds meer mensen te maken met handeczeem. Wat is handeczeem precies en wat kun je ertegen doen? Radar spreekt met dermatoloog Lia Kunkeler.

Eczeem is eigenlijk een ontsteking van de bovenste huidlagen. De voornaamste kenmerken zijn roodheid, schilfering, blaasjes, kloven en verdikking van de huid. Eczeem is in principe steriel en wordt dus niet door bacteriën en virussen veroorzaakt. 

‘Handeczeem kan komen door een contactallergie, door aanleg voor eczeem of door irritatie factoren zoals bijvoorbeeld door regelmatig handen wassen en het frequent desinfectiegel gebruiken,’ zo vertelt Kunkeler. De laatste reden verklaart waarom er nu in coronatijd meer mensen te maken hebben met handeczeem.

Hoe komt het dat mensen door het handen wassen last krijgen van eczeem?

‘De huid is opgebouwd uit cellen die als een soort pannendakje op elkaar liggen,’ aldus Kunkeler. ‘Daar zit zoals wij dat noemen ‘cement’ tussen. Dit is vet dat ervoor zorgt dat er geen vuil en vocht tussen kan komen. Als je regelmatig je handen wast, was je als het ware dat beschermlaagje eraf, waardoor je huid open gaat staan. Allerlei stoffen kunnen dan makkelijk in de huid komen, maar de huid droogt daardoor ook uit.’

'Vet de huid zo vaak mogelijk in' 

Het invetten van de huid kan helpen tegen eczeem. De zalf of crème moet zo vaak mogelijk worden aangebracht op de huid. Ook als het eczeem weg is. Dit is waar mensen vaak de mist in gaan. ‘Op een gegeven moment lijkt het of het eczeem weg is, maar dan zit het net op de grens van dat het weer terug kan komen.’, aldus Kunkeler. Ook raadt Kunkeler aan om handschoenen aan te trekken bij nat werk. ‘Vinyl en nitrile handschoenen zijn geschikt. Deze handschoenen hebben een goede pasvorm. Voor mensen die de handschoentjes langer aan moeten helpt het om katoenen handschoenen eronder aan te trekken. Vet wel eerst even je handen in. Als je met de twee handschoenen over elkaar niet voldoende grip hebt, kun je de vingertoppen van de katoenen handschoenen afknippen’, zo vertelt ze.

Overige tips tegen handeczeem:

  • Draag winterhandschoenen bij koud weer. Kou zorgt ook voor een uitgedroogde huid. 
  • Was de handen met lauwwarm water en droog de handen goed af.
  • Vet je handen zo vaak mogelijk in. Doe dit vooral voor het slapen en smeer je hele handen in, niet alleen de eczeemplekken.
  • Als je handen niet zichtbaar vuil zijn, was ze dan met een alcoholoplossingen in plaats van met zeep.
  • Draag geen ringen tijdens het werken. Er kan vuil onder gaan zitten waardoor de huid geïrriteerd raakt.

Meer over:

Ook interessant