Mag ik weer op controle bij de tandarts?

Mag ik weer op controle bij de tandarts?

Door de coronacrisis heeft het werk bij veel tandartsen even stilgelegen. Sommige tandartsen hebben de werkzaamheden weer volledig opgepakt, terwijl andere tandartsen alleen klachten behandelen. Mogen tandartsen de controles weer uitvoeren?  

Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met tandarts Richard Kohsiek. Hij legt uit hoe de voorschriften nu precies in elkaar zitten.

Controles mogen doorgaan

Van de overheid mag alle mondzorg weer doorgaan, inclusief de tandartscontroles. Ook de mondhygiënist en orthodontist mogen de werkzaamheden weer volledig voortzetten. Dat het van de overheid mag, betekent niet dat alle tandartsen ervoor kiezen om de controles weer te hervatten. 

Iedere tandarts bepaalt eigen werkwijze

Tandartsen mogen nu zelf bepalen hoe ze de werkzaamheden voortzetten. Het zou dus kunnen dat je van anderen hoort dat ze weer op controle kunnen, terwijl jouw tandarts nog geen controles uitvoert.

Patiënten willen nog niet

Tandartsen merken dat veel patiënten, zowel jongeren als ouderen, het nog niet aandurven om naar de tandarts te gaan. Kohsiek drukt deze mensen op het hart dat tandartsen al jaren weten hoe ze hygiënisch te werk moeten gaan. Verder zijn de wachtkamers aangepast op de anderhalvemeterregel en komen patiënten met verkoudheidsklachten niet naar de praktijk. 

De meeste tandartsen zullen alleen behandelen als je telefonisch een afspraak hebt gemaakt. Tijdens het gesprek zullen ze vragen of je gezondheidsklachten hebt. Bij klachten die op COVID-19 kunnen duiden is het verzoek om de afspraak te verzetten.

Mijn tandarts voert nog geen controle uit, kan ik naar een ander gaan?

Overstappen mag in theorie wel, qua verzekering en overdracht van je dossier zijn er geen belemmeringen. Toch raadt Kohsiek aan om eerst andere stappen te ondernemen. 'Meestal heb je een goede band met je tandarts. Bovendien kennen zij je gebit en je mond. Ik zou niet aanbevelen om gelijk over te stappen. Je kunt wel contact opnemen met de tandarts om te vragen wanneer je weer welkom bent voor controle. Als het naar jouw mening nog te lang duurt, kun je altijd vragen of je eerder kunt komen als je iets in je mond niet vertrouwt.'

Meer over:

Ook interessant