Mag je een koptelefoon of oordopjes dragen tijdens het autorijden? En hoe zit dat in het buitenland?

Mag je een koptelefoon of oordopjes dragen tijdens het autorijden? En hoe zit dat in het buitenland?

Koptelefoon op, afgesloten van de buitenwereld en helemaal opgaan in je muziek: het kan heerlijk zijn. In je woonkamer is dit prima, maar het is misschien minder verstandig terwijl je achter het stuur zit. En is het überhaupt wel toegestaan?

Ja, luidt het korte antwoord. In Nederland is het niet verboden een koptelefoon of oordopjes te dragen in de auto. Je kunt dus gewoon muziek luisteren of handsfree bellen. Het is echter, zoals iedereen wel weet, niet toegestaan om bijvoorbeeld je telefoon in je hand te houden. 

Het advies van Rijksoverheid is wel om ervoor te zorgen dat je omgevingsgeluid blijft horen. Zet het geluid dus niet te hard of draag maar één oordopje; het is niet veilig om je helemaal af te sluiten van alles om je heen. 

En in het buitenland? 

Er zijn echter landen waar dit verboden is. Ga jij bijvoorbeeld met de auto op vakantie, of ben je in het buitenland van plan een auto te huren, let dan even op. 

In Belgie is het bijvoorbeeld toegestaan om handsfree te bellen, maar mag je geen muziekapps op je telefoon gebruiken als deze telefoon niet in een houder op je dashboard zit. In Duitsland is een koptelefoon ook toegestaan, tenzij het geluid te hard staat en omgevingsgeluid niet meer hoorbaar is. Ook hier is het advies om één oor vrij te houden. 

In Frankrijk is het daarentegen verboden om te rijden met een koptelefoon of oordopjes. Bellen mag alleen via een carkit die geen koptelefoon of oortjes heeft. Hetzelfde geldt in Spanje: gebruik van een headset, koptelefoon of oortjes is verboden voor bestuurders van ieder voertuig (dus ook fietsers). Ook in Italië is een koptelefoon verboden; handsfree bellen met één oortje mag wel. 

Op de website van de ANWB kun je van meer landen checken wat de verkeersregels zijn met betrekking tot het gebruik van een koptelefoon of oortjes. 

Bron: ANWB / Rijksoverheid

Ook interessant