Met deze tips gaan je pannen zo lang mogelijk mee

Met deze tips gaan je pannen zo lang mogelijk mee

Heb jij een tijdje geleden een nieuwe, peperdure pan aangeschaf, inclusief mooie anti-aanbaklaag en slijt deze nu al af? Je pannen zo lang mogelijk goed houden is voor velen van ons een lastige klus. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste met je verschillende soorten pannen omgaat.

De houdbaarheid van een pan is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het van belang om er op de juiste manier mee te bakken of te koken (gebruik je wel genoeg olie?), de pan vervolgens goed schoon te maken en deze uiteindelijk zorgvuldig op te bergen. In dit artikel geven we eerst wat handige, algemene tips waarna we nog wat dieper ingaan op verschillende soorten pannen. 

1. Berg pannen op de juiste manier op

Een van de belangrijkste factoren die de houdbaarheid van je pannen bepaalt, is de manier waarop je ze opbergt. Zorg ervoor dat je pannen in een kast staan en dat de pannen niet op elkaar gestapeld worden of dat je, wanneer dit onvermijdelijk is, je pannenbeschermers gebruikt die je tussen de pannen legt. 

Zodra je pannen onbeschermd op elkaar plaatst zal de onderkant van de ene pan snel krassen maken in de pan eronder. En gebeurt dit bij een pan met een antiaanbaklaag, dan is deze al snel verdwenen, aangezien zelfs een korrel zout deze laag al aan kan tasten.  

2. Voorkom grote temperatuurverschillen

Voorkom dat je pannen aan grote temperatuurwisselingen blootgesteld worden. Je pan wordt tijdens het koken enorm heet, dus zet deze na het koken niet meteen onder de koude kraan. Het grote verschil kan namelijk voor een thermische schok vormen in de pan, waarna spanningen ontstaan in de pan en deze kan kromtrekken of waardoor er beschadigingen in de pan kunnen ontstaan. 

Hierna zal de pan niet meer goed op je fornuis passen door een bodem die ongelijk is geworden. Ook kan een thermische schok ervoor zorgen dat pannen warme en koude plekken ontwikkelen, wat leidt tot ongelijkmatige bereiding.

3. Was pannen het liefst met de hand af

Voor sommige pannen, zoals pannen met een antiaanbaklaag, is de vaatwasser sowieso funest. Maar ook andere pannen, zoals gietijzeren pannen of pannen van roestvrij staal worden beter met de hand gewassen. Op die manier kun je zelf een klein beetje mild afwasmiddel gebruiken en voorkom je dat het agressieve schoonmaakmiddel in vaatwastabletten je pan aantast. 

Van belang is om waar het kan altijd een zachte borstel te gebruiken en hardere schuursponzen of sponzen van staalwol uit de weg te gaan. Deze kunnen namelijk krassen op de bodem van de pan veroorzaken, waardoor vuil in de pan kan achterblijven. 

4. Laat geen lege pan achter op het vuur

Alvast het gas of de inductieplaat aangezet met de pan erop, zodat deze even kan opwarmen? Een pan laten opwarmen is geen slecht idee, maar houd er rekening mee dat dit niet te lang moet duren. Zonder olie of boter kan een pan zijn warmte niet kwijt en kan er vervelende schade ontstaan. Dit geldt voor zowel pannen met een antiaanbaklaag als pannen die zonder boter of olie gebruikt kunnen worden.

Zo blijft je pan met antiaanbaklaag het langst goed

Naast deze algemene tips hebben bepaalde pannen nog wat extra verzorging nodig, zoals een antiaanbakpan. Gebruik bij het schoonmaken van deze pan altijd een zachte spons of borstel en maak hardnekkige vlekken in deze pan schoon door een mix van baking soda met water of olijfolie te gebruiken. 

Droog de pan ook altijd af met een zachte doek en smeer de pan idealiter met een laagje olie in na gebruik. Veeg er tot slot een laatste (schoon) vel keukenpapier overheen. En gebruik tijdens het koken in deze pan nooit een scherp voorwerp, omdat dit de antiaanbaklaag kan aantasten.  

Let daarbij ook altijd goed op of je pan nog steeds gebruikt kan worden. Wanneer je antiaanbakpan beschadigd is, kan deze namelijk ook gevaarlijk worden en schaf je beter een nieuwe aan.

Zo laat je een roestvrijstalen pan weer blinken

Een roestvrijstalen pan (rvs-pan) is daarentegen iets minder fragiel dan een antiaanbakpan, maar wel verkleurt deze blinkende zilveren pan enorm snel. Om deze pan zo lang mogelijk mooi te houden, doe je het volgende: doe een laagje water met een beetje azijn, soda of citroensap in de pan en verhit het. Neem de pan daarna van het vuur en schrob de pan met een sponsje en het mengsel in de pan helemaal schoon. 

Is er sprake van kalkaanslag in je rvs-pan? Dit kun je verwijderen door wat azijn op een schoonmaakdoek te doen en hiermee de pan te besmeren. Van belang is om de pan daarna goed uit te spoelen. 

Vergeet een gietijzeren pan niet in te vetten

Een gietijzeren pan is tot slot perfect voor het maken van stoofpotten of soepen, omdat de gehele pan heel heet wordt en de warmte goed vasthoudt. Maar na uren pruttelen zal de pan ook even goed schoongemaakt moeten worden. Deze pan maak je schoon met maar weinig afwasmiddel, waarna je de pan goed afdroogt en daarna invet om roestvorming te voorkomen. 

Ook interessant