Naar buiten met blote benen spannend? Zo gaat het je lukken!

Naar buiten met blote benen spannend? Zo gaat het je lukken!

Het is mooi weer en iedereen om je heen heeft een zomerse outfit aan, maar toch durf je zelf niet voor een rokje of korte broek te gaan. Helemaal oké natuurlijk, maar als je het stiekem wel wil kan het vervelend en confronterend zijn. Anki Willemsen, bedenker van de Lazyfitgirl Methode die (voornamelijk) vrouwen helpt hun leefstijl te veranderen voor een gezonder en fitter leven geeft zeven tips hoe jij toch in die korte broek of rok naar buiten gaat deze zomer. 

Eerder vertelde Willemsen al over het verschil tussen body positivity en body neutrality en hoe je dit goed kunt toepassen in je dagelijkse leven. Met de onderstaande tips zet je daarin nog een stap verder.

1. Van negatieve naar helpende gedachten

Weet dat wat een ander zou kunnen denken of vinden vaak je eigen negatieve gedachten zijn. Het is dus zaak om die irreële gedachte om te buigen naar een helpende gedachte. Het is daarom belangrijk om te bedenken dat op het moment dat jij jezelf wil leren wat je mooi vindt aan jezelf, jij je eigen perfectionisme los moet laten. Want je vindt dingen aan je partner, ouders of kinderen ook heel mooi, en je houdt van ze, terwijl die ook niet perfect zijn. Probeer jezelf dus ook op die manier te bekijken.

2. Iedereen is met zichzelf bezig

Probeer je te bedenken dat mensen die je op straat ziet vooral met zichzelf bezig zijn. Al zouden ze iets denken, dan zijn ze dat vaak na twee minuten alweer vergeten. Waar jij jezelf zo druk over maakt, daar denkt een ander helemaal niet aan. Dat denk je vaak zelf. Dragen wat je wil en er niet bij nadenken wat een ander daarvan vindt is echt gedrag wat je kunt trainen. Vind je een korte rok spannend? Begin dan met een lange jurk en ga voor steeds een korter kledingstuk. Zo ga je stapje voor stapje uit je comfortzone en zie je waarschijnlijk ook dat je niet de reacties krijgt waar je zo bang voor bent.

3. Wat vind je mooi aan jezelf?

Ga voor de spiegel staan en kijk nu eens niet naar de dingen die je niet mooi vindt aan jezelf – daar leggen we vaak de focus op. Kijk juist naar wat je wel mooi vindt aan jezelf. Benoem ze eens hardop. De dingen die je minder mooi vindt aan jezelf kun je eens proberen te bekijken vanuit een 'body neutrale' mindset. Wat doet je lijf allemaal voor jou? 

4. Ga uit de comfortzone

Veel mensen vinden naar buiten gaan lastig omdat het confronterend en spannend kan zijn. Bedenk jezelf eens: waarom stel je zulke hoge eisen aan jezelf? Het is zo bevrijdend als je kunt dragen wat je wilt en loslaten wat een ander daarvan vindt. Dat is misschien een enge stap, omdat je brein daar weerstand bij geeft. Je brein wil eigenlijk niet uit die comfortzone. Maar als je toch die stap zet dan zul je merken dat het ook steeds makkelijker wordt. Uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee als je jezelf blijft beperken door negatieve gedachten die helemaal niet reëel zijn.

5. Relativeren kun je leren

Leer jezelf te relativeren. Vergelijk jezelf niet met wat je ziet in de bladen of in de media. Stap eens op een willekeurige dag een bus of trein in en zie hoe echte mensen en lichamen eruit zien. Er zijn zoveel mensen die cellulitis, spataderen of witte benen hebben. Dat is hoe echte lichamen eruit zien. Elk lichaam mag er zijn. Als jij jezelf blijft vergelijken met ideaalbeelden dan zal je nooit goed genoeg zijn. Relativeren is heel belangrijk en daarnaast dankbaar zijn voor wat je lichaam wel kan.

6. Affirmeren helpt ook!

Het is best wel lastig om je mindset te veranderen. Als je al jarenlang daarin bepaalde gedachten hebt die je helemaal hebt geconditioneerd voor de spiegel is het heel moeilijk om dat ineens te veranderen. Dat gaat met kleine stappen. Je begint met positieve affirmaties – helpende gedachtes die je hardop naar jezelf uitspreekt. Als je die elke dag opnieuw herhaalt dan planten die zich in je brein en dan ga je het op een gegeven moment ook echt zo voelen. Als je begint met tegen jezelf te zeggen dat je prachtig bent, terwijl je dat nog niet gelooft, dan werkt het niet. Die gedachten moet je dus langzaam ombuigen. Begin eens met: 'ik ben waardevol'. 

7. Weg met die bikinibody's

Ontvolg mensen die het hebben over bikinibody's en volg mensen die jou inspireren en blij maken. Volg mensen die een realistisch beeld laten zien van hun lijf, en probeer de dieetcultuur zoveel mogelijk te vermijden. En bedenk je ook dat wanneer je gewicht verliest je altijd onzekerheden zult houden. Dat is oké. Focus op zelfliefde voor het totaalplaatje dat jij bent. Je bent zoveel meer dan je lijf. Als je nu niet van jezelf houdt dan doe je dat 10 kilo lichter ook niet. Gelukkig zijn met jezelf zit hem niet in het perfecte lijf. Het zit hem in hoe jij naar jezelf kijkt. Je mag er zijn!

Meer over:

Ook interessant