Naheffing over eigen risico van vorig jaar, hoe kan dat?

Naheffing over eigen risico van vorig jaar, hoe kan dat?

Het is weer de tijd van het jaar om te kijken of de zorgverzekering nog past, of dat je moet overstappen. Een lastige klus want het systeem is veel te ingewikkeld is en er werkelijk een oerwoud aan polissen is waar men uit kan kiezen.

Radar krijgt veel vragen binnen over het eigen risico. Volgend jaar staat het verplichte eigen risico op €385 euro en dat kun je vrijwillig verhogen tot €885.

Die kosten moet je dus altijd zelf betalen bovenop de maandelijkse premie.

Er zijn een aantal uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de huisarts en verloskundige zorg, maar voor alle andere behandelingen en medicijnen geldt dat je zeker de eerste €385 zelf moet betalen.

Mensen mailen ons met vragen over wanneer dit eigen risico in rekening wordt gebracht. Mensen krijgen soms een naheffing op het eigen risico over 2014, terwijl de behandeling in 2015 heeft plaatsgevonden.

Dat lijkt onlogisch, maar toch kan dit kloppen.

Stel je gaat in december 2014 met een ingegroeide teennagel naar de huisarts en die verwijst je door naar het ziekenhuis.  In het ziekenhuis heb je een intake in december 2014 en er wordt een afspraak gemaakt om in februari de ingegroeide nagel uit te snijden. 

Dan opent het ziekenhuis in december 2014 de rekening voor de gehele behandeling. Dat heet een DBC. Omdat deze DBC in 2014 is geopend, wordt het eigen risico van 2014 aangesproken. Ook al vindt de daadwerkelijke behandeling pas in 2015 plaats.

Omdat het ziekenhuis pas na de nacontrole de rekening opmaakt en doorstuurt naar de zorgverzekeraar, kan het zijn dat het eigen risico over 2014, pas ergens laat in 2015 wordt aangesproken.

Je eigen risico wordt dus altijd verrekend over het jaar waar de behandeling begint. En dat kan dus ook bij een intakegesprek zijn.

De zorgverzekeraar is de aangewezen partij om een helder antwoord te geven op de vragen over de facturering.

Het kan heel nuttig zijn om bij het begin van de behandeling, dus het eerste gesprek met het ziekenhuis, te vragen hoe dat zit met de verzekering en het eigen risico.

Ook interessant