toggle menu

Nee, er zit geen plastic op sla - maar wat is het dan wél?

Eens in de zoveel tijd steekt het gerucht de kop op dat sla plastic zou bevatten. Zo ook eerder dit jaar, toen filmpjes de ronde deden die deze claim 'bewezen'. Maar wees gerust: dit is een hoax. Er zit geen plastic in sla. Maar hoe zit het dan wél?

'Dit eet je dan: plastic!' Een Engels sprekende vrouw in een keuken houdt het doorzichtige vliesje omhoog dat ze net van een blaadje sla heeft getrokken. ‘Bescherm je kinderen want van dit soort eten krijgen mensen kanker’, waarschuwt ze. Wie de vrouw is en waar en wanneer deze demonstratie is opgenomen is onduidelijk, maar ongeruste consumenten deelden deze video eerder dit jaar gretig.

Al sinds 2011 doet deze plastic-sla-hoax (want dat is het: een hoax) de ronde op internet. De hoogste tijd dus om deze te ontkrachten.

Geen plastic, maar opperhuid

Wieke van der Vossen is expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Zij legt uit: 'Wat loslaat is het bovenste laagje van de huid van de sla, de opperhuid. Die ziet er doorzichtig uit en lijkt daardoor een beetje op plastic. Maar het is absoluut geen plastic.'

Een ander woord voor deze opperhuid is de epidermis. Hierin bevinden zich de huidmondjes die de plant gebruikt om zuurstof en kooldioxide uit te wisselen met de lucht. Zo'n dunne, doorzichtige epidermis kun je ook aantreffen op bijvoorbeeld een ui, aldus de site Hoaxmelding, die dit broodjeaapverhaal ook signaleerde.

Hoe kan het dat deze epidermis loslaat?

Wieke licht toe: 'Dit verschijnsel komt vooral voor bij sla die op de vollegrond buiten groeit en als er nachtvorst is. Het bovenste laagje van de sla laat dan los.'

De slaplant stoot de bevroren epidermis af en vormt een nieuwe. Hiermee beschermt hij zich tegen de vorst. Je kunt het dus zien als een soort blaarvorming als gevolg van vorstschade. 

'In Nederland zien we dit nauwelijks, aangezien het hier niet zo heel koud is', zegt Wieke. In de video kun je dan ook zien dat het niet lukt om grote delen van het doorzichtige vliesje van de sla af te trekken. Het blijft bij een paar kleine stukjes. Dat komt dus doordat de groente die we voor de opnames hebben gebruikt, niet ijzig koud is geweest.

Bangmakerij

Maar of je het vliesje er nu wel of niet af kunt pulken, de sla - inclusief de opperhuid - is gewoon eetbaar en niet schadelijk.

'De filmpjes waarin mensen beweren dat het plastic is, zijn bangmakerij,' aldus Wieke. 'Er zit absoluut geen plastic in sla. Het is gewoon prima en gezond om te eten.'

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant