Niet goed, geld terug op de rekening

Niet goed, geld terug op de rekening

Wanneer je een ondeugdelijk product terugbrengt naar de winkel, kunnen winkeliers jou je geld op verschillende manieren teruggeven. Wat zijn de mogelijkheden, en wat zijn je rechten?

Veel winkeliers geven je geld contant terug, maar er zijn ook winkels die ook geld teruggeven door middel van retourpinnen. Bij het retourpinnen geeft de winkelier geld terug door het via de betaalpas of creditcard over te maken naar de rekening van de klant.

Veiliger terugbrengen

Volgens Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland is dit een manier om veiliger te retourneren. ‘De winkelier hoeft minder contant geld in de kassa te hebben. En bij het retourneren van dure aankopen kan de consument zonder grote geldbedragen op zak de straat weer op.’

Voorwaarden

Toch zitten er wel haken en ogen aan het retourpinnen. Een voorwaarde is dat de klant de aankoop via een pinpas of creditcard heeft betaald. Ook ontvangt de consument het bedrag niet dezelfde dag retour. Het geld staat pas de volgende werkdag op de rekening. Het kan dan zijn dat bij een retourpintransactie op een vrijdag of in het weekend het bedrag pas op maandag wordt bijgeschreven.

Liever contant

Wil je je geld liever contant retour in plaats van op de bank? Je kunt daar natuurlijk altijd om vragen, maar de winkelier is niet verplicht het retourbedrag contant uit te betalen. Volgens de wet heeft de winkelier het recht om de betaalwijze te bepalen. Een winkelier kan je dus weigeren om contant uit te betalen.

Retourneren webwinkels

In het geval van retourneren bij webwinkels gelden er andere regels. Er moet standaard geld retour gegeven worden op dezelfde manier als de consument heeft betaald.

Ook interessant