Oei, vergeten belastingaangifte te doen! Krijg je een boete? Dit zijn de gevolgen

Oei, vergeten belastingaangifte te doen! Krijg je een boete? Dit zijn de gevolgen

De deadline voor de aangifte van je inkomstenbelasting was 1 mei, maar wat als je dit niet op tijd hebt gedaan? En hoe snel krijg je een boete? In dit artikel lees je hoe het zit.

Als je eerder dit jaar een aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen, was je verplicht om aangifte te doen over 2021. Máár als je de deadline hebt gemist, is er (nog) geen nood, meldt NU.nl.

Herinneringsbrief

Je krijgt namelijk eerst een herinneringsbrief. Vervolgens krijg je twee weken de tijd om alsnog belastingaangifte te doen, zo verklaart persvoorlichter Estelle Cool tegenover de nieuwswebsite. In de brief wordt een nieuwe deadline vermeld.

Als je hier echter (ook) geen gehoor aan geeft, krijg je een aanmaning. De Belastingdienst geeft je dan nog tien dagen om aangifte te doen, vanaf de datum die vermeld staat op de aanmaning. Als deze deadline is verlopen kun je geen uitstel meer aanvragen. Houd hier dus rekening mee.

Boete

Als er tien dagen na de aanmaning nog steeds geen aangifte is binnengekomen, krijg je een verzuimboete. De hoogte van deze boete is minimaal 385 euro. Dit bedrag kan oplopen tot 5514 euro als je vaker je aangifte niet of te laat invult. Als je zelf niets doet zal de Belastingdienst een schatting van je inkomen maken. De schatting is vaak hoger dan je werkelijke inkomen.

Er bestaat daarnaast ook een 'vergrijpboete'. Deze boete wordt opgelegd als je opzettelijk geen aangifte doet of inkomsten achterhoudt. De hoogte daarvan varieert:

  • 50 procent van het verzwegen bedrag bij opzet
  • 25 procent ​​van het verzwegen bedrag bij grove schuld

In box 3 (vermogen, spaargeld en beleggingen) zijn er hogere boetes:

  • 150 procent bij opzet
  • 75 procent bij grove schuld

Ook interessant