Oeps, een vlek op je boek! Zo kun je vlekken verwijderen uit papier

Oeps, een vlek op je boek! Zo kun je vlekken verwijderen uit papier

Vervelend is dat: je hebt net een nieuw boek en bij je eerste leessessie valt er een stukje koek op de pagina. Het brokje is snel weggeveegd, maar de vlek: hoe krijg je die weg? Radar zocht uit welke oplossingen helpen, waardoor je jouw boek weer met plezier kunt lezen. 

Heeft je kind op je boek geklad met potlood of er met zijn vieze handen aan gezeten? Dit kun je voorzichtig weggummen. Gum wel naar één richting, anders scheuren de pagina’s. 

Hoe verwijder je een vette vlek van een pagina?

Strooi wat zout of talkpoeder over de vlek heen. De ruwe substantie zorgt ervoor dat het vet wordt geabsorbeerd. Na vijftien tot twintig minuten kun je het zout of talkpoeder van de bladzijde verwijderen en het naborstelen. Een andere optie is om vloeipapier op de vlek te leggen. Verwarm een strijkijzer en verwarm daarna het vloeipapier. De warmte zorgt ervoor dat het vloeipapier het vet absorbeert. 

Ook maizena kan een handje helpen met het verwijderen van een vette vlek. Strooi wat maizena op de vlek en leg daarop een handdoek. Als je daarop een aantal boeken legt en het bouwwerk 24 uur met rust laat, absorberen de maizena en de handdoek de vette vlek. 

Hoe raak je de geur van natte pagina’s kwijt?

Vochtige pagina’s hebben een kenmerkende geur en er zijn maar weinig mensen die daarvan houden. Deze methode met bakpoeder zorgt ervoor dat de geur verdwijnt, zodat je zonder vrees aan je boeken kunt ruiken: strooi bakpoeder op de vochtige pagina’s, doe het boek dicht en laat het een paar dagen zo liggen. Daarna kun je het boek 'uitschudden' en ruikt het weer helemaal fris. 

Let op stof: het kan dodelijk zijn voor je boek

Stof op je boek is misschien wel de meestvoorkomende oorzaak van een vies boek. Stof is een samenstelling van menselijke huidcellen, textielvezels, huidschilfers van je lieve kat of de poep van een huisstofmijt. Dit wil je dus zeker niet op je boek hebben! Ook kan stof het papier of de omslag aantasten door zure elementen die schadelijk zijn voor het boek. Stof ze regelmatig af, het liefst één keer in de week. Dit in verband met de schade die stof kan veroorzaken.

Zo blijven je boeken in goede staat

De manier waarop je je boeken bewaart, is van belang voor de toestand van het boek. De plank mag bijvoorbeeld nooit nat zijn en boeken moeten ook worden gevrijwaard van zonlicht. Het is het beste als ze rechtop staan en ook niet te dicht op elkaar - zelfs pagina’s moeten 'ademen'. 

Bron: Purity / AIO.notson.com

Meer over:

Ook interessant