Ongewenste vervolgzendingen, wat nu?

Ongewenste vervolgzendingen, wat nu?

Wat moet je doen wanneer je zelf te maken hebt met ongewenste vervolgzendingen, nadat je een proefpakket hebt aangevraagd (of misschien niet eens)? Joyce Donat van de Consumentenbond is duidelijk: betaal niet! Maar hoe weet je zeker dat je in je recht staat? En hoe voorkom je (meer) gedoe? Donat geeft enkele tips.

Bekijk hier de uitzending over ongewenste vervolgzendingen

Sta je in je recht?

De rekening van een ongewenste vervolgzending hoef je niet te betalen wanneer een of meerdere van de onderstaande voorwaarden gelden:

  1. Je hebt op tijd opgezegd Als je op tijd hebt opgezegd, hoef je de rekening niet te betalen. Aanmaningen kun je negeren. Zorg er wel voor dat je je opzegging zwart op wit hebt.
  2. De vervolgzending / opzegtermijn is niet duidelijk aangegeven Wanneer je iets bestelt, moet duidelijk worden gemaakt wat voor verplichting je aangaat, en ook binnen wat voor termijn je ervan kunt afzien. Dit mag niet zomaar ergens op de site staan, bijvoorbeeld verstopt in de voorwaarden: dit moet op de specifieke pagina waar je de bestelling aangaat duidelijk zijn. Ook moet de toestemming voor een vervolgzending niet alvast aangevinkt staan.
  3. Het is niet duidelijk hoe je moet opzeggen (er zijn geen contactmogelijkheden) Bedrijven moeten bereikbaar zijn, en het moet duidelijk zijn hoe je moet opzeggen. Wettelijk geldt: je moet een abonnement kunnen opzeggen op dezelfde manier als je het bent aangegaan. Als dat op een website is, moet je dus ook via die website kunnen opzeggen.

Terugsturen niet verplicht (wel verstandig)

Het pakket terugsturen hoeft niet, als je het onterecht hebt ontvangen. Donat adviseert echter om het wel te doen, om (meer) gedoe te voorkomen. Wanneer je iets wil terugsturen, kun je het beste contact opnemen met het bedrijf. Meld waarom je het pakket terugstuurt (omdat je het wenst, en misschien ook wel omdat je niet op vervolgzendingen gewezen was). Vraag daarnaast waar je het pakket naartoe kunt zenden, op kosten van het bedrijf. Kan het niet op hun kosten? Als je in je recht staat, hoef je het pakket niet terug te zenden. Het is je eigen afweging: als je van het gedoe af bent wanneer je eenmalig retourkosten betaalt, is dat het misschien wel waard.

Zorg voor bewijsmateriaal

Is het wel duidelijk waar je het pakket naartoe kunt sturen? Maak ook in dat geval melding via e-mail dat je het pakket terugstuurt, en waarom. Maak desnoods een foto van de verzending: bewijsmateriaal kan altijd van pas komen. Zo ook wanneer je opzegt: stel dat dit telefonisch of via een formulier op een website gaat: stuur hier gewoon een e-mail achteraan, waarin je er melding van maakt dat je hebt opgezegd en om welke reden. Op die manier heb je zelf (in de outbox van je e-mail) bewijs dat je hebt opgezegd. Van een webformulier en de verzonden-melding kun je eventueel ook een screenshot maken.

Gratis bestaat niet

De bedrijven die jou proefpakketten aansmeren, zijn erop gericht om jou te verleiden. Ze zullen de aanbieding zo gunstig mogelijk aan je voorleggen. Maar het is waarschijnlijk dat ze gewoon geld aan je willen verdienen. Denk dus goed na voordat je een 'gratis' proefpakket bestelt. Krijg je de aanbieding telefonisch? Dan adviseert Donat om er überhaupt niet op in te gaan. Vaak wordt maar een deel van het gesprek opgenomen, en dan precies het gedeelte dat jij instemt. Het is lastig om te bewijzen dat je niet op de voorwaarden bent gewezen.

Maak melding

Wanneer een bedrijf je ongewenst vervolgzendingen stuurt, maak hier dan melding van. Je kunt andere consumenten behoeden door bijvoorbeeld je ervaring te delen op het Radar forum. Ook kun je een klacht indienen bij ConsuWijzer.

Bekijk ook de voorbeeldbrief op onze website, waarmee je bezwaar kunt maken. Let op: verstuur deze per e-mail in verband met het hierboven al aangehaalde bewijsmateriaal.

Ook interessant