Online aankoop uit de verpakking halen en uitproberen: mag dat?

Online aankoop uit de verpakking halen en uitproberen: mag dat?

Als je een aankoop doet via internet, mag je het product dan thuis uit de verpakking halen en uitproberen? Radar zoekt het uit.

Forumgebruiker hps schrijft op het Radar Forum: 'Bij een internetaankoop heb je het recht een product te proberen om te kijken of dit product voldoet aan je verwachtingen. Wij hebben de dekbedden in een net gewassen dekbedhoezen één nacht geprobeerd. Dus van direct contact met onze lichamen was geen sprake. Voor ons waren deze dekbedden veel te warm. Heb gelijk de klantenservice Beter Bed gebeld voor mijn retourrecht. Maar helaas, Beter Bed gaf aan de producten, ondanks het recht om via internetsites gekochte producten binnen 7 dagen te retourneren, niet terug te nemen.'

Vuistregel: wat in de winkel mag, geldt ook voor een online bestelling

Je mag bij een bestelling via internet inderdaad kijken of het product aan je verwachtingen voldoet. Je hebt dan 14 dagen om het product weer terug te sturen. De vuistregel is: je mag hetzelfde doen als wanneer je iets in de winkel koopt, aldus de ConsuWijzer. Je mag het product uitproberen, maar niet echt in gebruik nemen. De verkoper mag kosten in rekening brengen als je meer hebt gedaan dan nodig was om het artikel te kunnen beoordelen.

En mag je iets uit de verpakking halen?

Vaak is het nodig om een artikel uit de verpakking te halen om het te kunnen beoordelen. Je moet die verpakking wel zo veel mogelijk heel laten. Besluit je de bestelling te retourneren? Dan moet je het pakketje weer netjes inpakken.

Is de verpakking verzegeld (dat kan bijvoorbeeld bij cd's, dvd's of hygiënische producten)? Dan zit je aan de koop vast zodra je die verzegeling hebt verbroken. De verkoper moet het wel aan je laten weten als je bij die verbreking het retourrecht vervalt.

Retourneren: meer tips

Wist je dat de webshop jou niet mag terugbetalen met een tegoedbon? In een 'gewone' winkel mag dat overigens wel, en is ruilen zelfs een gunst van de winkelier.

Meer weten over je rechten bij online producten retourneren?

En: je koopt een product in een webwinkel, een fysieke winkel of op Marktplaats. Moet je dan de doos of verpakking bewaren als je het product wil retourneren of ter reparatie wil aanbieden? Radar Radio gaf in een uitzending van 2017 antwoord op die vraag.

Terugluisteren: Dozen van gekochte producten: bewaren of niet?

Ook interessant