Onrust bij Lego-verzamelaars: bestelling komt niet, geld kwijt.

De Deense blokjes van Lego zijn nog steeds ongekend populair, voor jongeren én voor ouderen. Sinds een jaar komen bij Radar meldingen binnen over websites die Lego verkopen, maar niet leveren. Vanessa gaat op onderzoek uit.

Beleggen in Lego

Waar veel mensen Lego wellicht zullen zien als kinderspeelgoed, is er ook een groep mensen die de blokjes juist zien als een vorm van investering. Als een nieuwe Lego-set op de markt komt is deze vaak maar tijdelijk beschikbaar. Beleggers kopen vervolgens deze sets, bewaren ze keurig in gesloten doos op zolder en verkopen ze later voor veel meer geld. Uit een eerder onderzoek bleken sets gemiddeld 11 procent per jaar meer waard te worden. Niet zelden kopen Lego-beleggers sets voor honderden euro’s. 

Webwinkel Brick-store.eu

Ruim een jaar geleden ontvangt Radar al klachten over Brick-store.eu. Een webwinkel waar populaire Lego-sets te koop zijn voor een prijs die scherp is, maar niet opvallend laag. Een gedupeerde die Lego kocht als pensioenbelegging meldt voor bijna 1800 euro Lego te hebben besteld. Ze ontvangt nooit iets. De politie geeft de website weliswaar het stempel malafide en de site verdwijnt ook, maar met de aangifte van de gedupeerde wordt uiteindelijk niets gedaan. Geld kwijt. 

Herhaling van zetten

Het blijft echter niet bij die ene webwinkel. Sindsdien verschijnen Brick-land.nl en Brick-land.be waarbij hetzelfde probleem zich voordoet. De websites zijn slechts koerte tijd online actief en verdwijnen als er te veel klachten en aangiftes zijn. Op Trustpilot staat het vol van klachten. En ook bij Radar komen meldingen binnen van mensen die soms voor honderden euro’s Lego hebben besteld, maar niets ontvangen. Een aantal mensen krijgt uiteindelijk zijn geld terug nadat de webwinkel onder druk is gezet door middel van een aangifte. Blijkbaar wil de webwinkeleigenaar een strafrechtelijke vervolging toch graag voorkomen.

Bedrijven leiden naar Haarlem

Als we kijken waar het geld naar over is gemaakt zien we twee bedrijfsnamen die sterk op elkaar lijken: Internet Shops BV en Internet Shops Nederland BV. Het eerste staat in België volgens het Belgische Staatsblad ingeschreven op naam van een 25-jarige Nederlander uit Haarlem. Het tweede bedrijf komt volgens het register van de Nederlandse Kamer van Koophandel uit bij dezelfde bestuurder. Wanneer we verhaal gaan halen bij de bestuurder, ontkent hij alle betrokkenheid. 

Faillissementfraude in België

Ondertussen wordt de 25-jarige bestuurder in België ook verdacht van faillissementsfraude bij een speelgoedwinkel, samen met zijn broer Melvin. Deze Melvin was eerder te zien bij het programma Opgelicht?! én werd volgens Vlaamse media in België veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf voor oplichting met een rijschool. De jongste broer zegt, wanneer wij hem spreken, geen faillissementsfraude te hebben gepleegd: ‘de winkels zijn ten onrechte gesloten’.

Onrust blijft

Voor mensen die een leuk cadeau willen geven aan kinderen, zelf willen spelen met de Deense blokjes of willen beleggen: blijf alert. Ondertussen heeft de politie namelijk alweer melding gemaakt van een nieuwe malafide webwinkel die Lego verkoopt: brick-world.nl. Vanzelfsprekend houden we de ontwikkelingen in de gaten. Heb je informatie of tips over deze zaak? Stuur een bericht.

Ook interessant