Op deze manieren verwijder je een ongewilde rookgeur in huis

Op deze manieren verwijder je een ongewilde rookgeur in huis

Een rookgeur in je huis is nooit fijn. Hoewel het valt af te raden (binnen) te roken, zijn er soms externe factoren waardoor je huis naar rook ruikt. Zo kan iemand ongevraagd tijdens een feestje bij je thuis een sigaar hebben opgestoken of kom je in een nieuw huurhuis terecht die de vorige eigenaar in rooklucht heeft achtergelaten. Ook kan er via de onderburen een vervelende rooklucht naar boven komen drijven.

Maar hoe krijg je deze rookgeur weg? Radar zet een aantal methodes op een rij.

Een natte handdoek ophangen of neerleggen

Als je een natte handdoek ophangt of onder de deur legt, kan dit helpen de rookgeur weg te krijgen. Rook is namelijk een aerosol dat bestaat uit vaste deeltjes en de natte handdoek absorbeert deze. Het kan helpen om met deze natte handdoek rond te lopen, of te verplaatsen, zodat je dichterbij sommige geurbronnen komt. 

Een spons of kommetje spiritus

In het verlengde van de natte handdoek, is een spons besprenkelen met spiritus en deze neerleggen ook een manier om de rookgeur weg te krijgen. Als je liever de spiritus in een kommetje te doet in plaats van een spons te gebruiken, is dat ook mogelijk. Liever helemaal geen spiritus? Dezelfde truc werkt ook met houtskool of gemalen koffie.

Gebruik een luchtreiniger

Als je er nog geen hebt, kan dit sowieso een handig apparaat zijn om aan te schaffen. Behalve dat het nare geurtjes (zoals rook) kan neutraliseren, kun je bij sommige varianten ook aflezen wat de luchtvochtigheid is. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt bijvoorbeeld voor nare geurtjes. 

Hardnekkige geuren

In sommige gevallen, zeker bij een vorige huiseigenaar die veel gerookt heeft, kan de geur hardnekkig zijn ingetrokken. Dan kan het zijn dat de bovenstaande tips niet voldoende zijn om de vieze geur weg te krijgen en zijn er drastischere maatregelen nodig. 

Helaas betekent dit vaak dat er meer tijd en/of geld nodig is om het juiste resultaat te bereiken. Het verven van de muren, het stomen van gordijnen en het reinigen van alle losse spullen zijn dan de opties om over na te denken.

Bron: Oma Weet Raad/ VT Wonen / Leuke Geit

Meer over:

Ook interessant