toggle menu

Op vakantie in de EU? Bekijk de dure en goedkope landen

Op vakantie in de EU? Bekijk de dure en goedkope landen

Deze zomer in Europa op vakantie? In welke landen moet je dan zijn voor een goedkoop biertje, goedkope hotelovernachtingen en je dagelijkse boodschapjes? Radar zocht dat voor je uit.

Het Europees onderzoeksbureau Eurostat berekende wat de kosten zijn voor alledaagse zaken zoals eten, drinken, hotelkamers, huurwoningen, auto's en kleding. Het loont dus om even dit overzicht te bekijken voordat je op vakantie gaat.

Zo zijn alcoholische drankjes in Noorwegen het duurst. Prijzen liggen daar maar liefst 134% boven het gemiddelde niveau in Europa. Dat geldt ook voor tabaksproducten. Op dat vlak is Bulgarije het goedkoopst met 42% lagere tarieven. Hongarije (-31%) en Roemenië (-29%) zijn op biervlak ook goedkoop.

Oost-Europa goedkoop voor boodschappen

Even boodschappen doen tijdens je vakantie? Die zijn het goedkoopst in Roemenië, want die zijn 35% goedkoper dan gemiddeld in de EU. Polen en Bulgarije zijn ook goedkoop wat dat betreft. Zwitserland spant de kroon, daar is je boodschappenkarretje 73% duurder. Nederlandse boodschappen zijn 1,2% duurder dan het gemiddelde in de EU.

Ook restaurants en hotels zijn in Zwitserland bovengemiddeld duur, maar liefst 62%. Het allerduurste land op het gebied van hotels en restaurants is IJsland, namelijk 86% boven het gemiddelde. Roemenië en Bulgarije zijn wederom het goedkoopst, 55% onder het EU-gemiddelde. 

Zoek je een tweede huis? Met 80% boven het Europees gemiddelde is dat in Zwitserland het duurst. Het Verenigd Koninkrijk (57%) en Luxemburg (54%) staan op respectievelijk plek twee en drie. In Bulgarije (-67%) en Polen (-63%) zijn een tweede huis zeer aantrekkelijk.

Conclusie: voor een goedkope vakantie moet je naar Oost-Europa en als je een ruim budget hebt zijn Scandinavië, IJsland en Zwitserland de hotspots.

Dit is een artikel uit 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 13 februari 2019.

Bron: Eurostat

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant