toggle menu

Ophef over tragere iPhones: nieuwe batterij voor je toestel?

Ophef over tragere iPhones: nieuwe batterij voor je toestel?

Het vervangen van batterijen van oudere iPhones is tijdelijk goedkoper voor bepaalde telefoons. Apple probeert zo klanten tegemoet te komen. Die waren boos nadat bekend werd dat het Amerikaanse bedrijf de snelheid van oudere modellen terugschroeft. Apple maakt de apparaten trager om - naar eigen zeggen - te voorkomen dat ze uitvallen.

1. Waarom zijn klanten boos?

Apple gaf vorig jaar toe oudere iPhones opzettelijk trager te maken. Volgens het Amerikaanse bedrijf is de vertraging nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld de telefoon ineens uitvalt.

iPhone-gebruikers reageerden boos op dat nieuws, omdat Apple niet gecommuniceerd heeft dat de toestellen expres langzamer werden gemaakt. Het idee ontstond dat Apple de telefoons opzettelijk langzamer maakt zodat mensen sneller een nieuwer model kopen.

Volgens Apple zijn de maatregelen dus juist genomen om ervoor te zorgen dat de apparaten langer meegaan en minder vaak uitvallen of vastlopen. Het bedrijf schrijft dat in een brief aan klanten.

2. Welke iPhones zijn trager gemaakt?

Volgens iCulture heeft Apple bij onderstaande apparaten met aangegeven software-updates bepaalde aanpassingen gedaan zodat het toestel trager wordt. Let wel: die aanpassingen zijn alleen gedaan als de batterij een bepaalde mate van slijtage vertoont:

  • iPhone 7 en iPhone 7 Plus met iOS 11.2 of nieuwer;
  • iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE met iOS 10.2.1 of nieuwer.

Je kunt checken of je batterij aan vervanging toe is via de Instellingen > Batterij. Je krijgt een melding te zien als je een nieuwe batterij nodig hebt.

3. Kom ik in aanmerking voor de batterijvervanging van 29 euro?

Een nieuwe batterij kost normaliter 89 euro, meldt iCulture. iPhone-gebruikers met een iPhone 6 of nieuwer kunnen nu met korting een nieuwe accu krijgen. Zij betalen dan 29 euro in plaats van 89.

Je kunt gebruik maken van de korting als je een iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 of iPhone 7 Plus hebt.

Volgens iCulture heeft Apple bevestigd dat de korting ook geldt als er (nog) geen sprake is van batterij-slijtage.

4. En hoe zit het met iPads en iPods?

De snelheid is alleen bij bovengenoemde iPhones teruggeschroefd. De regeling geldt niet voor andere apparaten van Apple, hoewel het dus wel kan zijn dat je te maken hebt met een kortere batterijduur.  

De kans dat ook iPads in de regeling worden opgenomen is volgens iCulture 'niet zo heel groot'. De toestellen hebben grotere batterijen en worden minder intensief gebruikt en niet dagelijks opgeladen.

5. Waar kan ik terecht?

De technologiesite zegt dat iPhone-bezitters terecht kunnen bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag en Haarlem, en bij erkende servicepunten, waaronder Card Services in Utrecht. Let wel: het is verstandig om eerst even te bellen en een afspraak te maken, dan kun je ook vragen of je apparaat gerepareerd kan worden terwijl je wacht.

Je kunt je iPhone ook opsturen, de verzendkosten komen dan te vervallen.

Bron: iCulture

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant