Paniekaanval: wat is het en wat moet je doen?

Ben je ziek als je last hebt van paniekaanvallen? En kom je er nog vanaf als je er eenmaal last van hebt? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt je feiten en fabels over paniekaanvallen.

Wat is een paniekaanval?

Spanning en angst kunnen allerlei lichamelijke klachten geven, zoals hartkloppingen, een snelle ademhaling, trillen en duizeligheid. Bij een paniekaanval wordt de angst de baas over en dat geeft een heel naar gevoel. Een paniekaanval gaat vanzelf over, maar kan wel tot anderhalf uur duren.

Feit of fabel

Paniekaanvallen kunnen ineens opkomen

Ja dat klopt. Soms is er een hele duidelijke aanleiding, maar het kan ook zijn dat je eigenlijk geen idee hebt waardoor de paniekaanval is ontstaan.

Ik kan leren omgaan met paniekaanvallen

Ja dat is een feit. Het helpt al als je weet dat de klachten die je krijgt niet ernstig zijn en dat de paniekaanval uiteindelijk vanzelf over gaat. Probeer rustig te blijven, zoek afleiding en ga iets actiefs doen. Bijvoorbeeld een stukje rennen. Wat ook kan helpen is hardop lezen.

Van paniekaanvallen kom je nooit meer af

Dat hoef zeker niet zo te zijn. De een krijgt maar één keer een paniekaanval en de ander vaker. Je kunt leren om met spannende situaties om te gaan en kijken of je kunt voorkomen dat je paniekaanvallen krijgt.

Als ik last heb van paniekaanvallen, betekent dat dat ik ziek ben

We spreken van een paniekstoornis als je vaker paniekaanvallen hebt. Een paniekstoornis is een vorm van een angststoornis.

Ik moet naar de dokter als ik last heb van paniekaanvallen

Zeker als je vaker paniekaanvallen hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Heb je aantekeningen gemaakt over wanneer de aanvallen voorkomen en welke klachten je dan hebt, neem die aantekeningen dan mee. Samen met de huisarts kun je dan kijken wat er het beste aan gedaan kan worden.

Meer over:

Ook interessant