toggle menu

Pas op voor deze 3 nepberichten

Pas op voor deze 3 nepberichten

'Bestel kostenloos de iban identifier voor 31 maart' en: 'Blijf LIKE&DELEN om kans te blijven maken op dit prachtige toestel!!' Radar zet verschillende phishingmails en neppe Facebookberichten van de afgelopen tijd op een rij.

ABN Amro

Klanten kunnen volgens een mail uit naam van ABN Amro vanaf 31 maart niet meer internetbankieren met de huidige identifier. Via een link (pas op: niet klikken) kun je gratis een nieuw apparaatje bestellen. Doe je dit niet dan wordt er automatisch 34,95 euro van je rekening geschreven, zo staat in het bericht.

Dit gebeurt natuurlijk niet: het gaat hier namelijk om een phishingbericht. Als je zo'n mailtje krijgt, controleer dan de afzender en kijk ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.

Rabobank

Er circuleert ook een mail uit naam van Rabobank. In het bericht staat dat klanten verplicht hun Random Reader moeten vervangen voor een Rabo Scanner: via de knop 'Inloggen' kunnen zij zo'n Scanner bestellen. Klik niet: ook hier gaat het om een phishingbericht. Je herkent phishing onder meer door de algemene aanhef, in dit geval 'Geachte klant'. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten doorgaans wel of jij een mevrouw of meneer bent.

Waar kun je phishing nog meer aan herkennen, en wat kun je doen als je twijfelt aan de echtheid van een mail? Lees het artikel of bekijk de video.

Telefoon winnen? Like en deel dit bericht!

In deze Facebookpost worden gebruikers opgeroepen om berichten te liken en te delen zodat zij kans maken op een splinternieuwe telefoon.

Let op: niet alle like en deel-acties zijn nep. Je herkent een hoax-bericht doordat de Facebookpagina die deze 'aanbiedingen' verspreidt geen echt bedrijf heeft, en ook geen duidelijke contactgegevens vermeldt op de pagina.

Kwaadwillenden proberen zo veel mogelijk likes te verzamelen, zodat ze daarna bijvoorbeeld links kunnen plaatsen met virussen, of zodat ze door kunnen verwijzen naar dure sms-diensten.

Bron: Metronieuws / Hoaxmelding

Meer over:

Ook interessant