Pas op voor gehoorbeschadiging

Pas op voor gehoorbeschadiging

Een festival met luide muziek, of lawaaierige karweitjes met bijvoorbeeld een boormachine of een bladblazer: ze kunnen je gehoor beschadigen. Hoe zit dat precies? En hoe staat jouw gehoor ervoor?

Lawaaidoofheid

Gehoorschade kan van tijdelijke aard zijn, maar bij herhaaldelijke blootstelling aan flinke hoeveelheden decibellen bestaat de kans op permanente schade. We spreken in dat geval van lawaaidoofheid. Deze doofheid ontstaat geleidelijk, en kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Op latere leeftijd kan het verminderd gehoorvermogen in combinatie met ouderdomsdoofheid een serieuze beperking opleveren.

Piep in je oor

Naast een verminderd gehoorvermogen, kan ook de piep in je oren – die je ook hoort bij tijdelijke gehoorbeschadiging – van blijvende aard zijn. Deze aandoening heet tinnitus. Dit kan behalve ene piep ook een sis- of bromtoon zijn, maar wanneer tinnitus is veroorzaakt door blootstelling aan te veel geluid, is het vaak in de vorm van een piep. Niet alleen ouderen, ook jongeren kunnen deze aandoening oplopen. Mensen met tinnitus kunnen dit ervaren als zeer hinderlijk.

Meet de decibellen

Of je van geluid gehoorschade oploopt, hangt niet alleen af van de sterkte ervan: het ligt ook aan de duur. De intensiteit van geluid drukken we uit in decibel, afgekort dB(A). Overbelasting van het gehoor begint bij 80 dB(A) (geluid van een grasmaaier), maar pas als je 5 dagen per week 8 uur aan dit niveau wordt blootgesteld. 83 dB(A) is veilig voor 4 uur achterelkaar. Van een geluidssterkte van 100 dB(A) (geluid van de metro) kun je na 5 minuten al schade oplopen, bij 110 dB(A) (geluid van een heimachine, rockconcert of krijsende baby) is dat na 30 seconden het geval.

Je kunt decibellen meten met een speciaal apparaat, maar hier ook een app voor aanschaffen. Zoek daarvoor tussen het app-overzicht op 'decibelmeter'.

Test je gehoor

Ben je benieuwd naar de status van jouw gehoor? Je kunt natuurlijk altijd een hoorwinkel binnenlopen. Maar je kunt ook een online hoortest doen, bijvoorbeeld hier of hier.

Meld gehoorschade

Wanneer je na afloop van een avondje stappen, een evenement of een werkdag last hebt van je oren of gehoor, kun je dit melden bij het Meldpunt Gehoorschade. Via dit meldpunt kunnen problemen in kaart worden gebracht en organisaties hierop aangesproken worden.

Wil je weten hoe je gehoorschade kunt voorkomen? Lees alles over verschillende soorten gehoorbescherming.

Lees ook de polluitslag waaruit blijkt dat een meerderheid tegen beter weten in géén gehoorbescherming draagt bij luide muziek of lawaaiige karweitjes.

Bron: Audiologisch Centrum VUmc

Meer over:

Ook interessant