toggle menu

Poetsen met de hand of met een elektrische tandenborstel?

Poetsen met de hand of met een elektrische tandenborstel?

Poets jij met de hand of met een elektrische tandenborstel? Kies je voor flosdraad of voor een tandenstoker? Martijn Rosema deed onderzoek naar effectief tandenpoetsen en geeft tips.

Tandplak

Je zou denken dat een elektrische tandenborstel meer tandplak weghaalt dan een handtandenborstel. Het maakt niet zoveel uit, ontdekte Rosema. Met een elektrische borstel haal je de helft van het tandplak weg, met een handtandenborstel net iets minder. Rosema: 'Het probleem is dat mensen de handtandenborstel vaak niet gebruiken zoals moet.'

Volgens Rosema doen mensen tijdens het poetsen vaak andere dingen, zoals het klaarleggen van spullen voor de volgende dag. 'De aandacht ligt dan ergens anders', legt hij uit. Als je met de hand poetst, heb je vaak niet je hele gebit gehad. Een elektrische borstel beweegt al. Rosema: 'Je hoeft 'm alleen nog maar eerlijk over je gebit te verdelen.'

Oplaadbare borstels

Uit het onderzoek blijkt dat oplaadbare borstels het best zijn. Waarom dat precies zo is weet Rosema niet, maar: 'ik kan me voorstellen dat daar meer power in zit', vertelt hij. Bovendien werken roterende borstels beter dan sonische, die enkel een heen-en-weerbeweging maken.

3 tips voor het poetsen van je tanden

  1. Vervang een borstel als de haren gaan uitsteken. Vaak wordt gezegd dat je iedere drie maanden een nieuw exemplaar moet kopen, maar dit kan dus eerder zijn.
  2. Koop je tandpasta, check dan of er fluoride in zit. Dat is belangrijk om gaatjes tegen te gaan.
  3. Flosdraad of een tandenstoker? De meeste mensen flossen niet goed, en dus kun je je gebit beter schoonhouden met een tandenstoker, vindt Rosema. Als je genoeg ruimte hebt tussen je tanden, kun je ook een ragertje gebruiken.

Bron: NOS.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant