Poortjes dicht op het station. Wat moet ik weten?

Poortjes dicht op het station. Wat moet ik weten?

De NS houdt van 20 tot en met 22 april een proef met gesloten poortjes op Utrecht Centraal. Wat als je iemand wil uitzwaaien? Of als je het station alleen wil doorsteken? 4 vragen en antwoorden.

1. Op welke stations zijn de poortjes gesloten?

Bij wijze van proef zijn de poortjes op Utrecht Centraal drie dagen gesloten: van 20 tot en met 22 april. In Nederland zijn er meer stations waar de poortjes al gesloten zijn: Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Amsterdam zijn daar enkele voorbeelden van. Op de site van de NS vind je een volledig overzicht.

2. Wat als ik iemand wil uitzwaaien?

Als je een ov-chipkaart hebt met saldo, kun je een uur op een station zijn zonder dat er geld van je kaart wordt afgeschreven. Let er dan dus wel op dat je je pas oplaadt: voor anonieme kaarthouders en reizigers zonder abonnement geldt dat er minimaal twintig euro op moet staan. Heb je een abonnement bij de NS dan is het minimumtarief tien euro.

3. En wat als ik het station wil oversteken?

Als je via het station sneller op een andere plek wil komen zonder dat je de trein pakt, zul je ook moeten in- en uitchecken. Het is dan ook van belang dat je voldoende saldo hebt (zie vraag 2). Op Utrecht Centraal kun je trouwens de poortjes omzeilen door te lopen via de traverse of de Moreelsebrug.

4. En als er brand uitbreekt?

De poortjes gaan automatisch open zodra er een brandalarm afgaat of wanneer er een brandmelding is.

Bron: NS

Ook interessant