Profiteer: met deze 17 tips goedkoper een dagje uit

Profiteer: met deze 17 tips goedkoper een dagje uit

Hoe ga je betaalbaar een dagje eropuit? Radar en de ANWB geven je tips.

Wie met een gezin bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen van tien en elf een dagje naar een pretpark wil mag flink de portemonnee trekken. Zo kost een dagje Efteling inclusief parkeren al 170 euro. Een hele dag achtbanen ontdekken in Walibi kost een gezin 146 euro en voor 106 euro, inclusief parkeren in hartje Amsterdam, kan je de hele dag apen kijken in Artis. Vergeet niet dat je dan ook nog wel wat wil drinken, een hapje wil eten en een kop koffie wil drinken in de middag. Zo lopen de kosten al behoorlijk op.

Hogere prijzen aan de kassa

Bovenstaande prijzen zijn zoals je ze op de websites van de parken vindt. Dat is veelal iets lager dan aan de kassa. Het loont dus als je naar een park wil om even op de website te kijken of er speciale internettarieven zijn. Je kan ook bellen naar het park of er acties of kortingen zijn waar je gebruik van kan maken.

Handige tips van luisteraars

Via onze populaire gratis Radar App (download hem ook even!) kregen we tientallen tips van mensen voor een goedkoop dagje uit. We zetten er een aantal op een rijtje.

  • Radjesh tipt ons dat hij fanatiek gebruik maakt van kortingsacties in de supermarkten. Zo heeft Albert Heijn regelmatig een actie waarmee je gratis of met korting naar attractieparken of musea kan. Een voorbeeld van zo'n actie is de Efteling waar je tien euro korting kreeg op een toegangskaartje. Op een bedrag van 40 euro is dat een mooie korting. Ook Betsy stuurde ons deze tip voor.
  • Carla gaat regelmatig met haar kinderen naar speeltuin Groenendaal in Heemstede. 'Deze is voorzien van terrassen, toiletten en speeltoestellen met zand eronder. Als je je toegangskaart inlevert krijg je gratis koffie of fris.' Carla komt al jaren in de speeltuin en de entree is slechts 3 euro. Je kan er met een treintje rijden voor vijftig eurocent.
  • Tjerk tipt dat je heel goedkoop kan kamperen. Kamperen voor één dag welteverstaan, want hij komt weleens op een dagcamping. Staatsbosbeheer heeft er een aantal en die zijn meestal gratis. Verder zijn ze altijd in de buurt van een bos of plas. 'Daar kan je bijvoorbeeld je tent uitproberen voor je op vakantie gaat, de kinderen kunnen lekker spelen in het bos.' Je mag hier niet overnachten.
  • Een andere tip van Tjerk is geocaching. Hierbij installeer je een app op je smartphone, het zijn eigenlijk digitale speurtochten. Wereldwijd doen er mensen aan mee. Je kan geocachen in het bos of in stad. 'Je volgt een route en aan de hand van vragen krijg je informatie hoe je moet lopen of rijden. Via coördinaten word je naar een eindpunt gestuurd waar je meestal een klein cadeautje vindt. Vind je de schat? Dan moet je wel zelf een nieuwe schat verstoppen.'
  • Nederlanders houden van het strand. Lekker uitwaaien, met of zonder hond, op de lange Nederlandse stranden. Monique stuurt ons deze tip door dat een dagje strand helemaal niet veel hoeft te kosten. Buiten het hoogseizoen kunnen de consumpties in de strandtenten ook goedkoper zijn. 'Ik betaalde drie tot vier euro in de zomer en daarbuiten 2,50 euro.' Verder tipt Monique: 'als het heet is gaan we naar het bos om af te koelen, als het koel is juist naar het strand.'
  • Ine is vol lof over Irrland. Deze speeltuin ligt net over de grens in Duitsland en entree kost slechts 7,50 euro per persoon. (7,00 euro als je vooraf online een dagkaart koopt). 'Je kan er gratis parkeren, ruim voldoende parkeerplaatsen, het is goed onderhouden en alles is de schoon. Heel belangrijk: de kinderen genieten!' Ine tipt dat de koffie en thee slechts 1,50 euro kosten.
  • Hans heeft nog een goede tip voor mensen die veel zuivel van FrieslandCampina nuttigen. FrieslandCampina heeft namelijk voor diverse merken (Optimel, Campina, Chocomel, Milner, Friesche Vlag etc.) één spaarprogramma opgezet. Je vult de codes van de verpakkingen in op de website en op die manier spaar je voor korting op een dagje uit. Op een groot pak drinkyoghurt zit bijvoorbeeld al een spaarcode voor vijf euro korting terwijl het pak nog geen twee euro kost. Je krijgt tot wel vijftig procent korting op grote parken als Dolfinarium en WILDLANDS, Plopsa Indoor en Safaripark Beekse Bergen.
  • De tip van Henny vonden we ook wel een aardige. Zij denkt iets economischer en zegt: 'een dagje uit is onbetaalbaar. Je kan beter een paar dagen weggaan, dat is vaak gunstiger'.
  • Joyce maakt gebruik van websites als Social Deal of TicketVeiling. Hier kan je tegen een gereduceerd tarief entreekaartjes voor parkeren kopen. Ze zegt wel dat je goed moet opletten, want soms zijn kaartjes maar kort geldig.

Bekijk het fragment: Gratis dagje wellness blijkt niet gratis te zijn

Goedkoop met de trein

Je hoeft natuurlijk niet per se naar een attractiepark of dierentuin. Je kan ook een stad bezoeken met de trein. Dan is de Spoordeelwinkel van de NS een aanrader. Je kan hier tegen gereduceerd tarief een uitje boeken waar de treinreis dan al inbegrepen zit. Ook ketens als HEMA, Albert Heijn, Kruidvat en Blokker hebben regelmatig acties waar je tussen de twaalf en zestien euro een dagkaart kan kopen. Hier kan je dan een hele dag in het weekend lekker mee treinen door Nederland.

Denk ook eens aan een abonnement!

Carin van Berkel is van de ANWB en weet alles van uitjes als Manager Vrije Tijd. Als je binnen een half uur van een attractie woont kan je ook overwegen om een jaarabonnement te nemen. 'Zo kan je vaker naar het park en kan je het park ook in verschillende jaargetijden meemaken. Daarnaast kan je per bezoek steeds een deel van het park bezoeken.' Zo kost een gezinsabonnement bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam 215 euro. Daarvoor mogen twee volwassenen en maximaal vijf kinderen naar binnen. Dat heb je er na twee bezoekjes al weer uit. Van Berkel: 'Je kan vaak ook nog gratis naar andere parken met zo'n abonnement'.

Mag je overal zelf eten en drinken meenemen?

Ja, dat mag. Dat bespaart natuurlijk behoorlijk veel geld, want doorgaans zijn consumpties in de parken schreeuwend duur. Een paar euro voor een flesje water, tien euro voor een hamburger of drie euro voor een kop koffie zijn geen uitzonderingen. In alle Nederlandse parken mag je je eigen consumpties meenemen, tipt Carin van Berkel. 'In Disneyland Parijs is dat niet het geval.' Overigens mag je wel je eigen consumpties nuttigen op de speciale picknickplek die zich buiten het park bevindt.

Tip voor de grote eter: all-inclusive-attractieparken

Je mag dus overal in Nederland je eigen eten en drinken meenemen, maar Van Berkel tipt dat er ook parken zijn die een all-inclusive concept hanteren. 'Je mag dan zoveel eten en drinken als je zelf wil.' Van Berkel geeft als voorbeeld Drouwenerzand in het Drentse Drouwen, Wunderland Kalkar net over de grens in Duitsland en Duinoord in Helvoirt.

Zijn Nederlandse parken te duur?

We lezen regelmatig een reactie dat consumenten klagen dat Nederlandse parkeren zo duur zijn. Betalen om te parkeren en hoge tarieven voor consumpties zijn voorbeelden van ergernissen. Zo betaal je bij de Efteling 35,50 euro voor een entreekaartje. Van Berkel zegt daarover: 'Dat is een park waar je enorm veel attracties kunt bezoeken. Kijk wat daar gebeurt en wat er aan attracties staat. Al die medewerkers staan daar om duizenden gasten te ontvangen. Elk jaar verwachten gasten ook weer nieuwe attracties. Klinkt als veel geld, maar doe het één keer'.

Meer tips van de ANWB

Carin van Berkel noemt nog een aantal andere parken waar je gratis naartoe kan. Zo kan je bij FutureLand op de tweede Maasvlakte zien hoe de Maasvlakte is opgespoten. 'Heel leerzaam.' Ook tipt ze het Theepottenmuseum in Swartbroek en Het Klimduin en de Schoorlse duinen. 'Daar heb je hele mooie klimtoestellen en kunnen je kinderen lekker ravotten.' Je moet goed nadenken wat je wil gaan doen. Het gaat volgens Van Berkel niet altijd om het park, maar meer om het samenzijn. Ver van tevoren plannen zorgt ervoor dat je ook grip op je portemonnee houdt.

Lees ook: Meer bezoekers voor dagattracties

Dit is een artikel uit april 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 31 mei 2019.

Ook interessant