RADAR+: Gebruik je vaatwasser eens anders

RADAR+: Gebruik je vaatwasser eens anders

Vaatwasser? Dat is een belediging. De afwasmachine kan veel meer. Laat dat apparaat ook voor ander vuil werk opdraaien.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

Onze veertien geboden: 

 1. Muffe badspeeltjes, snottig LEGO en ander plastic speelgoed worden moeiteloos brandschoon in het bovenste rek. Kleine spullen doe je in een waszakje.
 2. Oké, leren pumps moet je eigenhandig blijven poetsen. Maar teenslippers, regenlaarzen en canvas sneakers komen als nieuw uit de machine.
 3. Fris plan: haarborstels en plastic kammen af en toe desinfecteren door middel van een rondje vaatwasser.
 4. Aardappels voor een weeshuis maken? Leg ze in het bovenste rek, gebruik alleen een spoel­programma – géén blokje of glansspoelmiddel toevoegen – en ze zijn ontzand en kookklaar.
 5. De vloer schoon, maar stoffer en blik ietwat ranzig? Hoppa, in de vaatwasser ermee.
 6. Scheelt veel gezwoeg: vette afzuigkapfilters en aangekoekte pannendragers op het heetste programma en ze komen er glimmend uit.
 7. Dat smoezelige baseballpetje wordt weer vlekkeloos én blijft in vorm als je het wast in het bovenste rek.
 8. De ware fanaat weet dat ook het zeepbakje van de wasmachine soms geschrobd moet worden. Maar nu niet meer. Want in de vaatwasser wordt-ie minstens zo schoon.
 9. Nieuwe routine: lenzenbakje een keer per week mee in het bestekrek.
 10. Glazen kapjes van plafonnières en glazen kegels van kroonluchters schitteren je weer tegemoet na een afwasmachinebeurt.
 11. Snel een schoon vaatdoekje? Doe 'm in de bestekbak of zet 'm vast met een wasknijper en kies een programma boven de 60°C voor grondige desinfectie.
 12. De ijskast schoonmaken wordt een stuk minder vervelend als je een extra vaatwasser-ronde inlast en de machine volzet met ijskast­planken en -rekjes. Als de groentelades er nog bijpassen, kan dat natuurlijk, maar grote kans dat die er, zoals bij plastic bakjes, niet droog uit komen. Een scheut extra glanspoelmiddel kan helpen, maar kunststof droogt sowieso minder goed in de vaatwasser dan aarde­werk en glas. Nawrijven met een theedoek dus voor een vlekvrij effect.
 13. Weleens een tandenborstelhouder van binnen bekeken? Dan weet je dat die heel drekkig kan worden. De oplossing: zet 'm tussen de glazen in het bovenste rek.
 14. Over de badkamer gesproken: nagelknippers zijn bacteriever­zamelaars. Regelmatig goed schoonmaken is geen overbodige luxe. Gelukkig gaat dat super­makkelijk als je ze regelmatig mee laat draaien in de bestekbak.

Liever een sopje

Houten keukengerei – pollepels, snijplanken – thermobekers, kristallen glazen, tafelzilver en dure snijmessen knappen niet op van de vaatwasser. Al die spullen was je bij voorkeur met de hand af. De smoezelige afwasborstel leg je daarna wel in de machine: schóón dat-ie wordt!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in RADAR+, Lente 2016, nummer 2. Gecheckt door de redactie op 7 maart 2019.

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant