Ransomware: 4 vragen over het gijzelvirus

Ransomware: 4 vragen over het gijzelvirus

Je vakantiekiekjes, trouwfoto's, scriptie: als je deze bestanden kwijtraakt kan dat erg vervelend zijn. Je bent misschien wel bereid een flink bedrag neer te leggen om ze weer terug te krijgen. Dat is in ieder geval waar cybercriminelen op hopen als ze ransomware installeren. Ransomware, wat is dat eigenlijk? En: wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

1. Wat is ransomware?

Ransomware is een soort gijzelvirus dat de bestanden op je computer vergrendelt. Als je computer besmet is met cryptoware krijg je een melding te zien in de strekking: 'Uw computer is geblokkeerd wegens de vermoedens tot het downloaden en distributie van illegale content.'

Als je losgeld betaalt krijg je weer toegang tot je foto's, muziek en documenten. Dat is althans wat de cybercriminelen beloven. Of je na betaling ook echt weer bij je bestanden kunt is maar zeer de vraag.

2. Komt ransomware vaak voor?

Het aantal slachtoffers van ransomware 'groeit in een alarmerend tempo', schrijft de politie op de website. Cybercriminelen richten zich met dit virus met name op individuele gebruikers, maar ook bedrijven en overheidsnetwerken kunnen worden getroffen.

Het aantal aangevallen gebruikers steeg in Nederland met 1224% procent (van 814 slachtoffers naar 9967), bleek uit onderzoek van Kaspersky Lab.

3. Wat kan ik doen om besmetting met het gijzelvirus te voorkomen?

  • Wellicht ten overvloede: Back-uppen, back-uppen en back-uppen! Je kunt het beste twee versies van je bestanden bewaren: een in een cloud-opslagdienst (online dus) en een op een harde schijf
  • Gebruik goede antivirussoftware en houd deze up-to-date!
  • Houd al je computersoftware bijgewerkt

4. Wat als mijn pc besmet is?

  • Betaal nooit, adviseert de politie
  • Trek meteen alle internetstekkers uit het apparaat en verbreek wifi-verbinding om te voorkomen dat het virus zich verspreidt
  • Doe aangifte! Meer info vind je hier
  • Europol, de Nationale Politie, Intel Security en Kaspersky Lab hebben maandag 25 juli de website nomoreransom.org gelanceerd. Hier vind je codes om geïnfecteerde computers te kunnen ontgrendelen. Let wel: deze procedure kan complex zijn, het inschakelen van een computerexpert is dan verstandig. Bovendien: helaas is (nog) niet voor alle virussen een ontgrendelcode beschikbaar.

Bron: nomoreransom.org

Ook interessant