toggle menu

Reis geboekt naar een 'probleemland'. Wat nu?

Reis geboekt naar een 'probleemland'. Wat nu?

Ook in populaire vakantielanden kan het er plotseling - letterlijk of figuurlijk - zeer onrustig aan toe gaan. Wat bijvoorbeeld te doen met je onlangs geboekte tickets naar Griekenland (financiële instabiliteit) of Tunesië (terroristische aanslagen)? Sites als die van de Rijksoverheid, het Calamiteitenfonds, de ANVR en Wegwijs geven antwoord.

Je vakantie naar Griekenland of Tunesië is niet zomaar te annuleren, meldt de site Wegwijs. Wat is er nog wél mogelijk als je al een ticket naar een van die probleembestemmingen hebt, en waar moet je zoal om denken?

Update 2 juli 2015: Reisadvies Tunesië aangepast. Zie hieronder.

Update 22 juli 2015: Geen TUI- en Corendonreizen meer naar Tunesië. Zie hieronder.

Griekenland (financiële problemen): voldoende contant geld mee

 • Je reis is niet gratis te annuleren of om te boeken. De financiële onrust is geen verzekerde reden voor annulering.
 • Gewone dekkingen van de reisverzekering blijven gelden. Denk hierbij aan vergoeding van eventuele extra verblijfskosten als gevolg van stakingen en dergelijke.
 • Heb je een pinpas van een niet-Griekse bank? Dan kun je vooralsnog zonder beperkingen geld opnemen in Griekenland.
 • De ANVR adviseert: neem tóch voldoende contant geld mee (voor het geval de pinautomaten onverhoopt leeg raken.
 • Ook betalingen met creditcard kúnnen in gevaar komen, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Meer advies van MinBuZa (actueel op 1 juli 2015): het is verstandig om een goede verzekering af te sluiten zodat onverwachte kosten gedekt zijn. Wegwijs suggereert een dekking voor contant geld, 'zeker als je dat vanuit Nederland meeneemt'.
 • Wie met Corendon reist, kan via de website van de reisorganisatie geld 'kopen'. Ter plaatste kun je dat ophalen bij een lokale vestiging of agent van Corendon.

Actueel reisadvies Griekenland

Tunesië (terroristische aanslagen): afhankelijk van soepelheid reisorganisatie

 • Op de site van de Rijksoverheid valt te lezen: Reis niet naar: de grensgebieden met Libië; de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine; de grensgebieden met Algerije, met name het Chaambi-gebergte.
 • Update 2 juli 2015: Er is in heel Tunesië een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen - ook op toeristen en westerlingen. Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is.
 • Update 22 juli 2015: TUI Nederland (onder andere Arke en Kras) en Corendon stoppen met het aanbieden van vakantiereizen en vluchten naar Tunesië. Zeker tot begin 2016 kunnen Nederlanders niet meer met de reisorganisaties naar het Noord-Afrikaanse land. Klanten die nog naar Tunesië op vakantie zouden gaan, kunnen kosteloos omboeken naar een andere vakantiebestemming of ontvangen de volledige reissom terug. In de winter zullen TUI en Corendon de situatie opnieuw bekijken.
 • Let op: Een negatief reisadvies is geen verzekerde reden voor annulering. Je reis- en annuleringsverzekering kunnen in dit geval weinig betekenen, aldus Wegwijs.
 • Op het Calamiteitenfonds kun je vooralsnog ook geen beroep doen. Het fonds meldt: 'De aanslag in Port El Kantaoui levert – althans op basis van de nu beschikbare informatie – wel een calamiteit maar geen uitkeringsvatbare situatie in de zin van de regeling op en is ook geen aanleiding tot instelling van een dekkingsbeperking.'
 • Klop toch eerst aan bij je reisorganisatie: bij branchevereniging ANVR aangesloten touroperators hebben besloten om soepel om te gaan met verzoeken van vakantiegangers die willen omboeken of annuleren. Omdat er geen negatief reisadvies voor Tunesië geldt, zijn ze echter nergens toe verplicht.
 • Reizigers naar Tunesië hebben last van minder soepele reisbureaus, aldus de Telegraaf. Deze brengen toch hoge kosten in rekening voor een omboeking. Andere bestemmingen zijn vaak duurder omdat Tunesië tot de voordeligste vakantielanden behoort.
 • Alle bestaande dekkingen van je reisverzekering blijven natuurlijk gewoon van kracht.
 • In België zijn alle reizen naar Tunesië tot en met augustus geschrapt.

Actueel reisadvies Tunesië

Bron: Wegwijs / Telegraaf / Rijksoverheid / ANVR

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant