Snel en adequaat handelen bij beroerte is van levensbelang, dit moet je weten

Snel en adequaat handelen bij beroerte is van levensbelang, dit moet je weten

Wie bij zichzelf verschijnselen van een beroerte constateert, doet er goed aan meteen het alarmnummer 112 te bellen, maar volgens de Hartstichting belt zestig procent nu eerst de huisarts. Daardoor komen ze drie kwartier tot drie uur later in het ziekenhuis terecht dan wanneer ze 112 bellen, met meer kans op blijvende invaliditeit.

Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. 'Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer, waardoor plotseling functies uitvallen', zegt de Hartstichting. 

Ieder jaar worden gemiddeld 40.000 Nederlanders door een beroerte getroffen en overlijden er 9200 mensen aan de gevolgen. Een groot deel houdt aan de beroerte blijvende beperkingen over, zoals verlamming, spraakproblemen en coördinatiestoornissen.

Niet iedereen herkent een beroerte

De Hartstichting is een campagne gestart omdat veel mensen niet adequaat genoeg handelen als er symptomen van een beroerte optreden. Zo bellen te weinig mensen direct 112 en wacht een derde van de mensen sowieso vier uur of langer met het zoeken van hulp, meestal omdat ze de signalen van een beroerte niet herkennen. 'Een beroerte doet meestal geen pijn en wordt dan niet altijd als spoedeisend ervaren', zegt de hulporganisatie.

Het is belangrijk om er snel bij te zijn, omdat er bij beroertes snel schade aan de hersenen optreedt. Hoe langer je wacht, hoe meer schade ontstaat. Als je één of meer van onderstaande symptomen constateert, is de kans groot dat er sprake is van een beroerte: 

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
  • Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan woorden moeilijk uitspreken. Je merkt dit vooral doordat iemand eerst normaal praat en dan ineens verward begint te praten.
  • Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm. Het is niet dat je pijn hebt, maar eerder alsof je arm er niet meer is. 

Andere kenmerken zijn verlamming aan een been of één kant van je lichaam, verminder zicht en een slecht evenwicht. Bij een hersenbloeding kan er hevige hoofdpijn of een epileptische aanval optreden. 

Bel direct 112!

De scheve mond, verwarde spraak en lamme arm zijn alledrie grote indicatoren van een beroerte. Als je één van deze kenmerken (of meerdere) bij jezelf of bij iemand anders constateert, is het belangrijk dat je direct 112 belt. 

Bron: ANP / Hartstichting
 

Ook interessant