toggle menu

Sonos gaat ondersteuning beperken: wat verandert er voor jou?

Sonos gaat ondersteuning beperken: wat verandert er voor jou?

Audiofabrikant Sonos stopt vanaf mei 2020 met het uitbrengen van software-updates voor een aantal oudere speakers. Gebruikers vrezen dat hun apparaten onbruikbaar worden. Wat moet je nou doen als je in het bezit bent van de oudere Sonosproducten? 

Het gaat om de oudste generatie speakers. De speakers zijn al zo'n tien jaar op de markt en hebben volgens Sonos 'de limiet van hun geheugen en processorkracht' bereikt. Sonos heeft ze daarom omgedoopt tot 'legacy product' (lees: verjaarde producten). 

Wat verandert er?

De legacy speakers krijgen in tegenstelling tot de modernere systemen geen nieuwe features in de software. Wel zegt Sonos de producten te blijven voorzien van beveiligingsupdates. De speakers zullen dus gewoon nog blijven functioneren. 'Als we iets tegenkomen dat niet met updates kan worden hersteld, gaan we proberen een alternatieve oplossing te leveren', valt er te lezen op de site. 

Hier vind je een lijst van de producten die na mei 2020 niet meer optimaal worden ondersteund.

Kan je je systeem nog gebruiken? 

Sonos berichtte eerst dat de beperkte ondersteuning ervoor zou zorgen dat een legacy product niet kon worden verbonden met de nieuwere apparaten van het systeem. Wanneer een legacy product zou worden aangesloten op het systeem, zou het hele systeem gelijk niet meer functioneren. Na veel ophef heeft Sonos deze plannen gewijzigd. 

Sonos laat weten dat je er nu ook voor kan kiezen om je hele systeem in de zogenaamde legacy modus te laten. In de legacy modus doen alle speakers in je systeem het gewoon, maar worden ze niet geüpdatet met nieuwe software. Vooralsnog betekent dit dus dat je je systeem kan blijven gebruiken zoals je dat gewend bent. Wanneer er in de toekomst veel software-updates komen, zal de gebruiksvriendelijkheid mogelijk wel afnemen. Meer details over de legacy modus maakt Sonos in mei bekend.

Als je je legacy product loskoppelt, kunnen de nieuwere speakers weer van updates worden voorzien. Een legacy product kan je bij Sonos met 30 procent korting inruilen voor een modernere speaker. 

Bron: Sonos

Ook interessant