STAP-budget aanvragen: zo doe je het én dit is er veranderd

STAP-budget aanvragen: zo doe je het én dit is er veranderd

Vandaag, 18 september, is het weer mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Als werkende of werkzoekende kun je weer duizend euro aanvragen bij het UWV voor (om)scholing en/of ontwikkeling van een erkende opleiding.

update 18 sep 2023, 10:30 uur

Het STAP-budget is niet meer beschikbaar. Het potje was na 1,5 uur leeg.  

 

STAP-budget

Het doel van het STAP-budget is het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt door het volgen van een cursus of een opleiding, gefinancierd door de overheid. In vergelijking met eerdere rondes zijn de regels rondom het aanvragen en het besteden van het STAP-budget aangescherpt. Ook is het totale beschikbare budget verkleind.

Ophef

Het STAP-budget is elke ronde weer populair. Waar het budget binnen een paar uur steeds vergeven is, leidde de regels rondom het STAP-budget eerder tot onvrede en misbruik.

Tot vorig jaar was het nog mogelijk om cursussen en opleidingen te volgen ‘om jezelf te ontdekken’ of om een wijncursus te volgen van het STAP-budget. Omdat deze opleidingen en crusussen het doel van het STAP-budget niet dienen, is het nu alleen nog mogelijk om een opleiding te volgen die wordt erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Minder cursussen en opleidingen

Deze ronde staan er vanwege bovengenoemde reden daarom minder cursussen en opleidingen ingeschreven bij het opleidingsregister van STAP. Ze moeten nu aan bepaalde criteria voldoen om het oorspronkelijke doel van het STAP-budget te vervullen. Sinds februari was het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al bezig de eisen rondom erkende cursussen en opleiding aan te scherpen.

Waar er in mei nog voor 34 miljoen euro aan budget werd uitgekeerd is dat deze keer met een pot van 10 miljoen euro een stuk minder. In het totaal zou er voor het jaar 2023 een pot van 170 miljoen euro aan STAP-budget beschikbaar zijn en op deze manier zijn verdeeld. 

Subsidie stopt in 2024

Is het je niet gelukt een STAP-budget aan te vragen? Er volgt dit jaar nog één ronde in november. Daarna is het niet meer mogelijk een budget aan te vragen, de subsidie stopt namelijk per 2024. 

Aanvragen doe je zo

Voor diegenen die in de wachtrij staan, al aan de beurt zijn of het budget nog willen aanvragen: zo doe je dat.

Om het STAP-budget aan te vragen, bezoek je de site van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Twijfel je of je in aanmerking komt voor het budget? Doe dan de test op het UWV.

Eerder heb je je, voordat je het budget hebt aangevraagd, ingeschreven voor een cursus of opleiding. Hier heb je een STAP-aanmeldingsbewijs ontvangen. Hoe weet je of je een STAP-budget kan aanvragen voor de opleiding die je wilt volgen? Bekijk in het STAP-scholingregister of jouw opleiding hiertussen staat.

Radar heeft een nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste artikelen? Dat kan! Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang 'm in je mailbox. 

Ook interessant