toggle menu

Stappenplan: Hoe voorkom ik spam?

Stappen om te voorkomen dat u spam in uw e-mail krijgt.

Laat je e-mailadres niet onnodig slingeren op forums en weblogs, als je een reactie achterlaat. Wil je toch dat mensen je kunnen bereiken per mail, zorg dan dat je je e-mailadres onherkenbaar maakt voor zoekprogramma's, door bijvoorbeeld te schrijven jan[haalditweg][email protected] Wees ook voorzichtig met een 'automatisch antwoord bij afwezigheid'.

STAP

Neem twee e-mailadressen, een die je rond laat strooien, en een voor privé-mail.

STAP

Koop nooit iets uit een spam-advertentie.

STAP

Stuur geen kettingbrieven (voor bijvoorbeeld hulpbehoevende zielige mensen) door. Vroeg of laat krijgt een spammer de mail met alle adressen en gaat het helemaal mis.

STAP

Reageer nooit op spam, want daardoor laat je de verzender weten dat het e-mailadres in gebruik is. En krijg je dus nog meer spam. Dit geldt ook voor de knop 'afmelden' die je in spammailtjes tegen kan komen.

STAP

Als je een e-mailadres achter moet laten om je ergens te registreren en je vertrouwt het niet, gebruik dan een tijdelijk e-mailadres om de inlogcodes op te vragen, zoals www.mailexpire.com of www.spamgourmet.com. Hier wordt je mail in het geniep doorgestuurd naar je eigen adres, zodat dit niet bekend kan worden bij spammers.

STAP

Op www.infofilter.nl kan je je afmelden voor ongewenste post van veel Nederlandse bedrijven. Het is een soort digitale ja/nee-sticker, zoals u die op de brievenbus kunt plakken. Let op: dit is geen garantie om van alle spam gevrijwaard te blijven.

STAP

Gebruik een spamfilter dat op uw computer draait, zoals Spamihilator, Junker, Mailwasher of Spamfighter. Ook veel virusscanners (Norton, McAfee) hebben een ingebouwd spamfilter, dat vaak redelijk werkt. Sommige webmailservices hebben een heel goed spamfilter, vooral Gmail van Google. Ook providers hebben een eigen spamfilter die men gratis of voor een bepaald bedrag per maand kan installeren.

STAP

Ontvang je al spam dan kun alleen nog maar terugvechten. Open nooit e-mailberichten met spam. Klik je er wel op dan weet de spammer dat je de boodschap ontvangen hebt en stuurt hij je nog meer spam.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant