toggle menu

Stappenplan te vroeg stoppende verzekering

Stappenplan te vroeg stoppende verzekering

Denk je net als Margreet ten Kate een (Anw-hiaat)verzekering te hebben, die te vroeg stopt met uitkeren, verdiep je dan in de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden. Heb je de polisvoorwaarden niet bewaard, dan kun je de meeste voorwaarden terugvinden via de site PolisvoorwaardenOnline.

  • Ga in de polisvoorwaarden op zoek naar de datum tot wanneer de uitkering loopt. In het geval van Margreet staat er in de Anw-hiaatverzekering van ABN AMRO: 'De uitkering uit het ANW-hiaatpensioen duurt voort tot de eerste van de maand waarin de partner overlijdt. De uitkering zal nooit langer voortduren dan de eerste van de maand waarin de partner recht krijgt op AOW-pensioen danwel de leeftijd van 67 jaar bereikt (indien het AOW-pensioen van de partner later ingaat dan 67 jaar).'

De uitkering kan alleen stoppen als je overlijdt, je voor het eerst AOW ontvangt en nog geen 67 jaar bent. Dus stoppen met uitkeren op 65-jarige leeftijd of 66 jaar en vier maanden is dus in strijd met de eigen voorwaarden.

  • Staat er wel een datum genoemd: bijvoorbeeld we keren uit tot de leeftijd van 65 jaar en je AOW is door de overheid uitgesteld naar 67 jaar, dan heb je pech. Dan heeft een klacht indienen geen zin.
  • Het gaat dus alleen op voor polisvoorwaarden waarbij de einddatum niet in beton gegoten is.

Bezwaar maken bij je eigen verzekeraar

Het televisieprogramma Radar besteedde 9 september 2019 aandacht aan een Anw-hiaatverzekering die voortijdig stopt met uitkeren. Dit is in strijd met de eigen polisvoorwaarden van de verzekering. Zie je bijvoorbeeld dat je uitkering stopt op 65 jaar, maar volgens de polisvoorwaarden heb je recht op een uitkering tot je eerste AOW ontvangt of 67 jaar, dan is het tijd om een brief te sturen naar je verzekeraar.

Ook interessant