toggle menu

Stappenplan: Vernieuwen rijbewijs 70+

Wie ouder is dan 70 en zijn rijbewijs wil vernieuwen, moet eerst het nodige regelen alvorens hij een nieuwe bij het gemeentehuis kan ophalen.

Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag

Dit is een formulier dat de oudere moet kopen bij het gemeentehuis. Dit formulier kost € 19,75. Hierop moet de oudere een aantal vragen naar waarheid beantwoorden.

STAP

Keuring bij de arts

De oudere dient een afspraak te maken bij een arts die een kleine keuring doet en het Geneeskundig Verslag (onderdeel van de Eigen Verklaring) moet invullen.

STAP

Eigen Verklaring opsturen naar CBR

Het CBR beoordeelt de Eigen Verklaring.

STAP

Eventueel doorverwijzing naar specialist

Als het CBR vindt dat er op basis van de Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag meer gegevens nodig zijn, dan verwijst het CBR de oudere naar een specialist. Deze specialist onderzoekt de oudere dan op een bepaald onderdeel.

Ook deze gegevens worden dan naar het CBR gestuurd en worden door het CBR meegenomen in de eindbeoordeling.

STAP

Eventueel een rijtest

Het kan ook zijn dat het CBR, na het bestuderen van de Eigen Verklaring, een rijtest noodzakelijk vindt om te beoordelen of iemand nog geschikt is om te rijden. Iemand van het CBR gaat dan een stukje rijden met de oudere om te kijken wat voor hulpmiddelen er bijvoorbeeld nodig zijn om veilig te kunnen blijven rijden.

STAP

Uitkomst CBR

Het CBR kan drie verschillende beslissingen nemen naar aanleiding van de Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag en de eventuele aanvullende onderzoeken:

  • Geschikt: afgifte Verklaring van geschiktheid door CBR. Je kan het rijbewijs laten vernieuwen op het gemeentehuis. De verklaring van Geschiktheid is één jaar geldig.
  • Geschikt met beperkende bepalingen: Je krijgt een Verklaring van geschiktheid met bepaalde voorwaarden waaronder je een motorrijtuig mag besturen. Dit kunnen eisen aan het motorrijtuig of aan de bestuurder zijn. Deze beperkingen staan gecodeerd op het nieuwe rijbewijs. Het kan ook zijn dat je het rijbewijs met een kortere geldigheid krijgt. De verklaring van Geschiktheid is één jaar geldig.
  • Ongeschikt: geen Verklaring van geschiktheid omdat je niet geschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen. Dit kan ook gevolgen hebben voor categorieën die al in je bezit zijn. De medisch adviseur van het CBR beoordeelt of een Verklaring van geschiktheid kan worden afgegeven. Op basis van medische informatie van jezelf en van derden, bepaalt de medisch adviseur aan de hand van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 of je geschikt bent.

STAP

Rijbewijs aanvragen

Als de oudere geschikt of geschikt met beperkende bepalingen is bevonden, kan hij of zij met die verklaring op het gemeentehuis een nieuw rijbewijs voor 5 jaar ophalen. De leges verschillen per gemeente.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant