Stappenplan voor meer privacy op Windows 10

Stappenplan voor meer privacy op Windows 10

De privacy-verklaring van Microsoft, waarin uitgelegd wordt welke gegevens van gebruikers worden gedeeld, is nogal vaag. Microsoft wil toegang tot persoonlijke informatie als het bedrijf 'denkt dat dit nodig is'. Maar wanneer en waarvoor het bedrijf deze data precies gebruikt wordt niet duidelijk.

Wil je meer controle over de gegevens die Microsoft over jou kan inzien? Check dan eens de privacy-instellingen.

1. Uitschakelen dat jouw gegevens worden gedeeld met adverteerders

Allereerst kun je een aantal privacyopties uitschakelen, je kunt onder meer aangeven dat je niet wil dat Microsoft een reclame-id van je bijhoudt. J

Je reclame-id is een profiel waar adverteerders en app-ontwikkelaars toegang toe hebben. Dit betekent overigens niet dat bedrijven je gegevens doorverkopen als ze je volgen. Bepaalde informatie wordt verzameld en geanonimiseerd doorgegeven aan adverteerders en app-ontwikkelaars.

Je vindt deze opties door via Start naar Instellingen te gaan en daar voor Privacy te kiezen. Zet het bovenste schuifje op 'Uit' om je reclame-id uit te schakelen.

Foto: Consumentenbond

2. Uitschakelen wifi-wachtwoorden delen

Je kunt wachtwoorden die jij invoert op je pc niet alleen opslaan, maar ook delen met 'vrienden' op sociale netwerken. Zij hoeven dan minder vaak wachtwoorden in te typen. Makkelijk, kun je denken. Maar het brengt ook een veiigheidsrisico met zich mee. Je kunt het eenvoudig in- en uitschakelen.

Open de Instellingen via Start. Ga naar Netwerk en Internet > Wifi-instellingen beheren > Wifi-inzicht.

Je kunt onder meer uitvinken dat netwerken worden gedeeld met je contacten op Outlook, Skype en Facebook.

Bron: Consumentenbond / NOS

Ook interessant