Stappenplan: Windows 10 terugzetten naar 8.1 of 7

Stappenplan: Windows 10 terugzetten naar 8.1 of 7

Het besturingssyteem van een aantal Windows 7 en 8.1-gebruikers is ongevraagd bijgewerkt naar de nieuwste variant: Windows 10. Microsoft laat weten dat het om een fout gaat. Gebruikers kunnen binnen een maand terug naar de vorige update.

Hoeveel mensen zo'n 'gedwongen' overstap naar Windows 10 hebben gemaakt is niet duidelijk.

Gebruikers die terug willen naar versie 7 of 8.1 (omdat zij ongevraagd te maken kregen met deze update óf omdat ze niet tevreden zijn over het nieuwe besturingssysteem) kunnen zelf het systeem 'downgraden'. Dit kan binnen een maand na de update.

Eerst een back-up maken

Radar krijgt enkele meldingen van mensen die na de update geen toegang meer hebben tot hun bestanden. Bedenk dat goed voor je aan de downgrade begint, en schakel een computerexpert in als je geen risico wil lopen.

Je kunt een back-up (laten) maken van je bestanden. Hiervoor heb je een externe harde schijf nodig. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up > Een station toevoegen. Meer informatie lees je hier. Mocht je problemen ondervinden met deze downgrade dan kun je contact opnemen met de helpdesk.

Stappenplan terugzetten

Ga via de startknop linksonder naar Instellingen > Systeemherstel > Backup en systeemherstel. Afhankelijk van de Windows 10-versie kan het ook zijn dat je bij instellingen onder Bijwerken en beveiliging > Back-up > Naar back-up en herstel (Windows 7/8) moet zijn.

Microsoft biedt klanten bovendien (gratis) ondersteuning na de update. Waar je terecht kunt lees je hier.

Maak jij wél gebruik van Windows 10? Lees dan dit stappenplan voor meer privacy en deze 3 tips voor surfen op het web met Microsoft Edge.

Bron: Radar / Consumentenbond

Meer over:

Ook interessant