toggle menu

Telefoonhouder met magneet: schadelijk voor je smartphone?

Telefoonhouder met magneet: schadelijk voor je smartphone?

Om je telefoon handsfree in de auto te gebruiken, kan je een speciale houder gebruiken. Die heb je ook met magneten. Je 'hangt' zo je telefoon tegen de houder. Zijn die magnetische houders schadelijk voor je telefoon?

Je hebt houders die je met een zuignap kan bevestigen op de voorruit of het dashboard, maar ook houders die je in het ventilatierooster kan schuiven of klikken. Bij die laatste categorie wordt gebruikgemaakt van een magneet (in de vorm van een dunne schijf) die je op je telefoon of het hoesje plakt. Vervolgens hang je je telefoon tegen de houder (waar ook een magneet inzit) aan. Techdeskundige Arnoud Wokke van Tweakers raadt aan om de magneetschijf altijd op het hoesje te plakken.

Kan zo'n magneet werking van je telefoon beïnvloeden?

Nee, zegt Wokke. 'Het telefoonsignaal, 4G, Wi-Fi, NFC, GPS en bluetooth worden niet beïnvloed door de magneet. De antennes hiervoor zitten meestal aan de onder- of bovenkant en zo'n sticker plak je meestal in het midden van je telefoon.' Wie een telefoonhoes heeft waar ook pasjes in kunnen, hoeft zich geen zorgen te maken dat pasjes 'beschadigd' raken door de magneet.

Des te zwaarder een hoesje, vooral als er pasjes inzitten, des te groter de kans dat het hoesje met telefoon en al zal vallen. 'Telefoons van boven de 200 gram zouden kunnen vallen.' Wokke zegt dat de kracht van de magneetschijf heel beperkt is. 'Een koelkastmagneet bijvoorbeeld is veel sterker.'

Let op met draadloos opladen

Wokke waarschuwt voor smartphonebezitters die gebruikmaken van draadloos opladen. 'Door de magneetschijf op de telefoon wordt draadloos opladen onmogelijk. Dat werkt met twee spoelen en de draadloze overdracht van elektriciteit wordt door de magneet belemmerd.'

Kan je de magneet makkelijk verwijderen?

De meeste magneetschijven hebben een sticker die je makkelijk weer kan verwijderen van je telefoonhoes. 3M is een veelgebruikt merk voor die stickers. Vervangen van de stickers is overigens niet heel duur. Je kan er ook voor kiezen om de magneetschijf met plakband vast te maken.

Hou er rekening mee dat niet alle ventilatieroosters even sterk zijn. Zo'n rooster kan dus beschadigd raken als je daar een telefoonhouder aan bevestigt met een zware telefoon eraan.

Meer over:

Ook interessant