toggle menu

Tiny houses: wonen in een piepklein huis

Tiny houses: wonen in een piepklein huis

Wonen in een volledig huis van twintig vierkante meter. De interesse voor deze bijzondere woonvorm neemt toe in Nederland. Wat zijn tiny houses en waar moet je rekening mee houden als je op deze manier wilt gaan wonen?

Een tiny house is een zelfgebouwd huisje met een beperkte woonoppervlakte tussen de tien en vijftig vierkante meter. Door de kleine omvang zijn de kosten beperkt. Een huisje kost ongeveer dertig- tot vijftigduizend euro.

De trend om kleiner te wonen komt uit de Verenigde Staten. Na het instorten van de huizenmarkt ging een deel van de Amerikanen, al dan niet vrijwillig, op zoek naar kleinere woonruimte. Naar schatting staan nu ongeveer tienduizend tiny houses in de Verenigde Staten.

Waarom gaat iemand klein wonen?

Een belangrijke reden om kleiner te gaan wonen zijn de woonlasten. Kies je voor een tiny house dan geef je aanzienlijk minder geld uit aan wonen. De kans is echter klein dat het geld opgaat aan spullen. Als je op twintig vierkante meter woont, doucht, kookt, eet en slaapt moet je goed nadenken over elk product dat je aanschaft.

De keuze voor een klein huisje wordt niet alleen gemaakt vanwege de kostenbesparing, maar ook uit een principieel oogpunt. Bijvoorbeeld vanwege zorgen om het milieu. Veel Nederlandse tiny houses zijn zelfvoorzienend, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen.

Stichting Tiny House Nederland omschrijft het op haar website als volgt: ‘Een Tiny House is voor ons de ideale basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren. Door het leven in een Tiny House ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt, en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, meer geld, meer vrijheid, en een goed gevoel.’

Hoe ziet wonen in een tiny house eruit?

Martijn Wentink en Irene Ubeda durfden de stap aan om in een tiny house te gaan wonen. Het AVROTROS-programma Nederland Verhuist volgde het stel om te kijken hoe het wonen in een piepklein huisje hun beviel.

Mag iedereen in een tiny house wonen?

Door de kleine oppervlak lijkt het relatief simpel om een tiny house te bouwen en erin te gaan wonen. Toch is dit laatste behoorlijk lastig door de Nederlandse wetgeving. Zo moet het plafond minimaal 2,4 meter hoog zijn.  Ook is een halletje verplicht dat het toilet scheidt van de woonkamer. Eisen die lastig samengaan met een zo klein mogelijke woning.

Tiny houses worden door de omvang soms in dezelfde categorie geplaatst als bijvoorbeeld stacaravans en dat kan een probleem zijn. Als je huis wordt aangemerkt als recreatiewoning, mag je er namelijk niet permanent in wonen.

Ondanks de lastige regelgeving zijn er in Nederland tientallen projecten waarbij tiny houses zijn (of in de nabije toekomst worden) gerealiseerd.  Dit komt doordat verschillende gemeenten de kleine huisjes gedogen. Als je interesse hebt in een tiny house kun je het beste bij je eigen gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn.

Bron: NRC / Tinyhousenederland.nl / Nederland Verhuist

Beeld: Nederland Verhuist

Ook interessant