Tips voor belastingaangifte

Tips voor belastingaangifte

Vanaf dinsdag 1 maart is het weer tijd voor het leukste klusje van het jaar: het invullen van de belastingaangifte. Dit jaar kan dat voor het eerst via een online formulier op Mijn Belastingdienst. Radar zet een aantal tips op een rij.

Drie manieren

Het doen van belastingaangifte kan dit jaar op drie manieren: online, via de app van de Belastingdienst of met een papieren formulier. Het is de bedoeling dat uiteindelijk iedereen digitaal belastingaangifte gaat doen. Wil je dit jaar nog via papier aangifte doen? Vraag dan een aangifteformulier aan bij de BelastingTelefoon (zie hulp bij aangifte).

Sinds dit jaar kan de belastingaangifte niet meer via het offline aangifteprogramma. Volgens de Consumentenbond vindt maar liefst driekwart van de Nederlanders dat die mogelijkheid had moeten blijven.

Twee maanden de tijd

Dit jaar kan je, net als vorig jaar, belastingaangifte doen in de maanden maart en april. Alleen als je voor1 april aangifte doet, hoor je gegarandeerd voor1 juli of je geld terugkrijgt of dat je nog belasting moet betalen.

Blauwe envelop

De blauwe envelop gaat verdwijnen, maar in 2016 ontvang je de oude vertrouwde brief  van de Belastingdienst nog wel in je brievenbus. Daarnaast ontvang je dezelfde brief in je digitale berichtenbox op mijn.overheid.nl. Wanneer je geen aangiftebrief ontvangt, dan is aangifte doen alleen verplicht als je minstens 46 euro moet bijbetalen. Het kan nooit kwaad om dit even te controleren, want als je wel had moeten betalen maar dit niet op tijd doet, dan kan je een fikse boete krijgen die kan oplopen tot 5200 euro.

Uitstel

Als je het niet redt om voor 1 mei 2016 aangifte te doen, dan kun je uitstel aanvragen. Je krijgt dan tot 1 september 2016 de tijd om je belastingaangifte in te vullen. Uitstel aanvragen kan telefonisch, per post of via mijn.belastingdienst.nl. Maar let op: wie uitstel aanvraagt moet wel belastingrente betalen vanaf 1 juli 2016.

Hulp bij aangifte

Mocht je niet beschikken over een goede computer of internetverbinding dan kun je terecht bij alle 800 openbare bibliotheken in Nederland. Daar wordt gratis toegang gegeven tot computers met internet om online belastingaangifte te doen. Daarnaast organiseren 150 bibliotheken belastingspreekuren. Ook kan je een afspraak maken bij een belastingkantoor. Dat kan door te bellen naar de BelastingTelefoon.

Bellen naar de BelastingTelefoon (0800 – 0543) kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 en vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Meldpunt digitale aangifte

Heb jij dit jaar digitaal belastingaangifte gedaan? Radar wil graag weten hoe dat verliep. Via een speciaal online meldpunt kunnen consumenten vanaf vandaag (1 maart 2016) laten weten wat zij vinden van de digitale belastingaangifte. Radartv.nl/aangifte is een initiatief van Radar. Radar wil graag zowel problemen als positieve ervaringen in kaart brengen.

Heb jij aangifte-tips?

Deel je tips voor het invullen van de belastingaangifte hieronder of op ons forum.

Forumreacties (8)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 01-03-2016 15:45
  Via een speciaal online meldpunt kunnen consumenten vanaf vandaag laten weten wat zij vinden van de digitale belastingaangifte. http://www.radartv.nl/aangifte is een initiatief van Radar. Radar wil graag zowel problemen als positieve ervaringen in kaart brengen.

  Consumenten hebben wederom van 1 maart tot 1 mei de tijd om hun belastingaangifte te doen. Volgens de homepage van de Belastingdienst kan dit op twee manieren en die zijn beide digitaal: via een speciale app of via Mijn Belastingdienst. Papieren aangifte is nog wel mogelijk, maar om daarover informatie te vinden, moet men heel goed zoeken op de website van de Belastingdienst. Deze optie wordt niet nadrukkelijk gepromoot.

  Radar wil graag monitoren hoe de digitale aangifte verloopt: is de site goed bereikbaar? Werkt de app naar behoren? Kloppen je gegevens? Is het allemaal nog begrijpelijk? En hoe snel loop je erdoorheen?

  Iedereen die vanaf vandaag digitale aangifte doet, is van harte uitgenodigd om zijn of haar ervaring - positief of negatief - te delen via Radars meldpunt op http://www.radartv.nl/aangifte. Uiteraard kun je ook in dit topic je mening delen.

  Heb jij tips voor het invullen van de belastingaangifte? Deel deze hieronder.
 • Z
  • Zombiemaster
  • 01-03-2016 15:50
  Je kunt praktisch de hele dag al niet inloggen.
  http://sorry.belastingdienst.nl/pages/odv/mijn_belastingdienst_niet_beschikbaar_particulier.html
 • B
  • bprosman
  • 01-03-2016 15:51
  Ach morgen is er weer een dag.
Alle reacties (8)

Ook interessant