toggle menu

Trager rijden? | Fons checkt duurzame tips

Wanneer je achter het stuur zit wil je graag zo veel mogelijk doorrijden. Of het nu gaat om het inhalen van je langzame medeweggebruiker of het bevorderen van de doorstroming van het wegverkeer, we rijden graag snel. Is dat wel zo verstandig? Is het beter om het gaspedaal wat meer loslaten? Fons onderzoekt de impact van langzamer rijden.

Langzamer rijden op de snelweg

Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement kwamen eerder overeen dat personenauto's in 2030 gemiddeld 37,5 procent minder moeten uitstoten dan in 2021. Uiteraard verminderd de CO2-uitstoot, maar waar moeten we nog meer op letten? Volgens ecoloog Froukje Rienks, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie, is de verminderde uitstoot van uitlaatgassen gunstig en scheelt het ook in je energieverbruik, maar moeten we wel bewust blijven van de verkeersveiligheid. 'Je kan dit beter doen op de snelweg waar je makkelijk niet de maximumsnelheid gaat rijden. Dit voorkomt enge inhaalacties waarbij er hard wordt opgetrokken en hard wordt geremd. Dit werkt averechts en is juist slechter voor het milieu', stelt Rienks.

Het advies is dus juist, maar het handhaven van de verkeersveiligheid mag niet uit het oog verloren worden.

CO2-uitstoot personenauto op jaarbasis

'Een jaar lang je snelheid verminderen van 120 km/u naar 100 km/u levert een jaarlijkse besparing van 400 kilogram CO2 op', aldus Mariken van Milieu Centraal.

Binnenplanten kopen?

Fons onderzocht ook of kamerplanten daadwerkelijk de luchtkwaliteit verbeteren. Bekijk hier wat experts erover zeiden

Fons checkt duurzaamheidstips

Wekelijks onderzoekt Fons welke duurzame tips daadwerkelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van onze wereld. Is al het lokale voedsel per definitie goed? Moeten we een bijenkast in onze tuin nemen? Kunnen we beter biologisch bier consumeren en is een korte douche duurzamer? Deze zomer onderzoekt Fons hoe jij de wereld kan verbeteren door je consumentengedrag aan te passen. Om op de hoogte te blijven van alle duurzaamheidstips kun je het onderwerp 'Duurzaam' volgen via de Radar-app. Klik hier voor een uitleg hoe je de Radar-app op jouw smartphone installeert. 

Bekijk ook de Radar YouTube-pagina voor een overzicht van alle duurzaamheidstips

Ook interessant