Updates in iOS 12: je telefoongebruik beperken

Updates in iOS 12: je telefoongebruik beperken

De systeemupdate iOS 12 van Apple is nu te installeren op je toestel. In de nieuwe versie kun je instellen hoeveel tijd je op je telefoon kunt zitten en kun je notificaties voor een bepaalde periode stilzetten. Wat moet je weten over deze functies in iOS 12?

Via Instellingen > Algemeen > Software-update kun je de update downloaden. De volgende apparaten kunnen de nieuwe versie installeren:

  • iPhone X
  • iPhone 8 en iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 en iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6 en iPhone 6 Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 5s

Niet meer urenlang op je iPhone?

Verslaafd aan je telefoon? Apple heeft daar nu iets op bedacht: 'Schermtijd'. Je kunt zo beter in de hand houden hoelang je gebruik maakt van je toestel en toepassingen.

Ga naar de Instellingenapp > Schermtijd > je ziet hier welke categorieën van apps je veel gebruikt (bijvoorbeeld: 'sociale netwerken'). Als je klikt op de naam van je toestel, vind je meer statistieken. Je ziet bijvoorbeeld hoe vaak je je telefoon hebt opgepakt.

De opties van Schermtijd:
- Apparaatvrije tijd: zo kun je instellen vanaf welk moment je bepaalde apps niet meer mag gebruiken;
- Applimieten: per toepassing of per categorie kun je instellen hoelang je er gebruik van mag maken;
- Altijd toegestaan: hier stel je in welke apps altijd beschikbaar mogen zijn
- Content en privacy beperkingen: hier kun je ervoor kiezen voor bepaalde apps een toegangscode in te stellen.

De functie is beschikbaar voor iPhones én iPads. Via iCloud kun je de activiteit op alle toestellen synchroniseren. Dat betekent dat je niet eerst uren kunt Facebooken op je telefoon en vervolgens ook weer op je iPad.

Meldingen op je scherm worden gegroepeerd

Notificaties die verschijnen op je scherm, bijvoorbeeld als je een appje binnenkrijgt, worden in iOS 12 gebundeld. Je kunt de meldingen zo ook sneller wegvegen zodat je minder snel afgeleid raakt.

Niet Storen

Bij Niet Storen kun je aangeven dat je in een bepaalde periode geen meldingen in je scherm krijgt, je kunt ook aangeven of je wilt dat oproepen geblokkeerd worden.

36 procent kan moeilijk zonder telefoon

In maart 2018 vroeg Radar: 'Zou jij jezelf verslaafd aan je smartphone noemen?' 36 procent van de respondenten van onze Testpanel-poll gaf aan dat ze moeilijk zonder hun mobiel kunnen.

Radar tipte toen: het kan helpen om het kleurenscherm van je telefoon aan te passen. Het felle rood dat wordt gebruikt bij notificaties stimuleert ons om in actie te komen. Als je de kleuren aanpast (of je smartphone volledig instelt op een zwartwit-kleurenschema), heb je minder de behoefte om in actie te komen. Bij je iPhone kun je die optie vinden onder Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Kleurfilters.

Bron: iCulture

Ook interessant