Vakantiefoto's zat? Meer controle over jouw Facebook-nieuwsoverzicht

Vakantiefoto's zat? Meer controle over jouw Facebook-nieuwsoverzicht

Ben je de vakantiefoto's van die ene Facebookvriend stiekem zat? Vind je dat een Facebookpagina te veel berichten plaatst? Facebook geeft je nu meer controle over wat er in jouw nieuwsoverzicht wordt getoond.

Laat aan Facebook met onderstaand stappenplan weten van welke vrienden, pagina's en groepen je graag updates ontvangt, en vooral ook waar je liever niet mee lastig gevallen wordt.

Wat is het nieuwsoverzicht op Facebook?

Het nieuwsoverzicht is niets anders dan de hoofdpagina van Facebook. De eerste pagina die je te zien krijgt als je de app opent of als je naar Facebook.com gaat. Facebook bepaalt met een ingewikkelde formule welke verslagen daar worden weergegeven. Facebook verschilt hierin van Twitter en Instagram: alle berichten die op Twitter of Instagram worden weergegeven staan in chronologische volgorde.

Welke verhalen er in het nieuwsoverzicht worden weergegeven bepaalt Facebook dus zelf, welke filters het bedrijf hiervoor precies gebruikt is niet duidelijk. In het overzicht vind je vaak een combinatie van updates van personen, pagina's en reclame.

Facebook geeft gebruikers nu zelf meer controle over verslagen die in hun nieuwsoverzicht worden weergegeven. De onderstaande stappen gelden voor telefoons met de besturingssystemen iOS (Apple) en Android.

Via Facebook-app

1. Open de Facebook-app op je telefoon. Ga naar de instellingen door te klikken op de drie horizontale strepen (bij Apple-telefoons zit deze rechtsonder, bij Android-telefoons rechtsboven). Scroll net zo ver naar beneden tot je 'Voorkeuren nieuwsoverzicht' ziet staan.

2. Allereerst vraagt Facebook je om aan te geven van welke vrienden, pagina's en groepen je nog wel updates wilt ontvangen. Sla je voorkeuren op door op 'Sluit' te klikken.

3. Bij 'Stoppen met het volgen van personen om hun berichten te verbergen' krijg je pagina's, vrienden en groepen te zien waar je nu nog berichten van voorbij ziet komen in je nieuwsoverzicht. Om een Facebook-gebruiker, groep of pagina te ontvolgen klik je simpelweg op het rondje. Ook hier kun je de instellingen opslaan door op 'Sluit' te klikken.

4. Facebook geeft je vervolgens ook de optie om in contact te komen met mensen die je niet meer volgt (wanneer je dit eerder hebt aangegeven), en om nieuwe pagina's te ontdekken.

Via browser

Je kunt je voorkeuren ook aangeven via een webbrower (een internetscherm zoals Internet Explorer, Chrome of Safari). Ga naar het omgekeerde driehoekje rechtsboven. Ook hier zie je 'Voorkeuren nieuwsoverzicht' staan.

1. Onder het tabblad 'Overzicht' zie je welke pagina's, personen en groepen de afgelopen weken het vaakst voorbij zijn gekomen in je nieuwsoverzicht. Je kunt een gebruiker of pagina ontvolgen door te klikken op het driehoekje naar beneden, en te kiezen voor '... niet meer volgen'.

2. Onder de overige tabbladen zijn personen, pagina's en groepen gespecificeerd. Ook hier kun je via het driehoekje iemand ontvolgen.

Lees ook

  • Ben je de spelletjes-verzoeken op Facebook zat? In 3 simpele stappen zet je deze meldingen uit.
  • Wie mag jouw vakantiefoto's zien? Je krijgt meer controle over je Facebook-gegevens met deze 5 tips.
  • Wil je de app Facebook Messenger niet gebruiken om te chatten (bijvoorbeeld omdat deze toepassing veel ruimte inneemt op je telefoon)? Met deze tip kun je toch privéberichtjes sturen op Facebook.

Bron: Radar / Facebook

Meer over:

Ook interessant