Van opzegboetes tot het verdwijnen van acceptgiro: dit verandert er per 1 juni 2023

Van opzegboetes tot het verdwijnen van acceptgiro: dit verandert er per 1 juni 2023

Vanaf 1 juni 2023 veranderen een aantal zaken. Je kunt bijvoorbeeld niet meer met acceptgiro betalen en wel weer een vast energiecontract afsluiten. Radar zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Vaste energiecontracten weer mogelijk

De vier grootste energiebedrijven bieden vanaf 1 juni 2023 weer meerjarige energiecontracten aan. Leveranciers waren hiermee gestopt vanwege de enorm gestegen energieprijzen. Met de hoge prijzen, stegen hun inkoopkosten voor gas en stroom namelijk enorm. En als ze de prijzen voor klanten voor langere tijd vast zouden leggen, zouden ze veel geld mislopen. 

Uit rondvraag van energievergelijkt.nl blijkt dat Vattenfall, Essent, Eneco en Budget Energie weer vaste contracten gaan aanbieden. Alle leveranciers bieden vanaf 1 juni 2023 weer driejarige contracten aan. Bij Vattenfall wordt ook het jaarcontract weer beschikbaar. Essent en Eneco bieden al jaarcontracten aan. 

Opzegboete bij vaste energiecontracten verandert

Om het aanbieden van vaste contracten mogelijk te maken, is er vanaf 1 juni 2023 niet langer sprake van een vast boetebedrag bij het opzeggen van je energiecontract. Eerder legde energie-expert Joris Kerkhof ons uit dat het boetebedrag vanaf dan afhankelijk is van de prijzen, het verbruik en de duur van je contract. Alle vaste contracten die vanaf 1 juni 2023 worden afgesloten, vallen onder deze nieuwe boeteregeling. 

De hoogte van het boetebedrag wordt vanaf 1 juni 2023 als volgt berekend: (huidig contracttarief - referentietarief) x (het verbruik dat nog openstaat). Het referentietarief is het tarief dat jouw huidige leverancier tijdens het moment van overstappen rekent voor een nieuwe klant. Als je overstapt op het moment dat de prijzen laag zijn, betaal je dus meer dan wanneer je overstapt bij hogere tarieven. 

Heb je een contract met variabele prijzen of een dynamisch energiecontract? Dan hoef je bij het opzeggen van je contract geen boete te betalen. Bij een dynamisch energiecontract varieert de prijs van energie op basis van de actuele marktprijzen. Hierdoor kan de prijs per uur verschillen. Radar legde eerder al uit hoe deze vorm van energiecontracten precies werkt

Acceptgiro wordt afgeschaft

Omdat er nog maar een paar miljoen acceptgiro’s per jaar verstuurd worden, valt het doek voor deze papieren betaalmethode. Eerder sprak Radar met ouderenbond ANBO. Zij vertelden dat er nog een ander papieren overschrijvingsformulier blijft bestaan. Deze formulieren, ook wel overschrijvingskaarten genoemd, zijn te bestellen via de klantenservice van je bank. Bovendien kun je digitaal bankieren, via iDeal of automatische incasso’s. 

Bronnen: energievergelijkt.nl, Joris Kerkhof, ANBO

Ook interessant