toggle menu

Veilig chatten met WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal of een andere app?

Veilig chatten met WhatsApp, Messenger, Telegram, Signal of een andere app?

In de App Store (iOS) of Google Play Store (Android) vind je behoorlijk wat chatapps. Hoe zit het met de veiligheid van deze diensten?

WhatsApp

De bekendste chatapp is WhatsApp. Je kunt de toepassing gebruiken om (spraak)berichten, foto's en video's te versturen.

End-to-end encryptie

Dit voorjaar verbeterde WhatsApp de beveiliging van de berichten met een zogenoemde end-to-end encryptie. Dit betekent dat de informatie versleuteld is en alleen nog te lezen door de zender en ontvanger. Voor deze update werd doorgevoerd kon WhatsApp meelezen en je berichten bijvoorbeeld op verzoek van autoriteiten doorsturen.

Wil je weten of jouw chats en video-telefoontjes via WhatsApp beveiligd zijn? Check dan of er in het gesprek staat: 'Voor de berichten die u naar deze chat verzendt en de gesprekken die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end encryptie.'

Gegevens gedeeld met Facebook

In augustus kondigde WhatsApp aan je gegevens te delen met Facebook. Je kon zelf binnen dertig dagen aangeven dat je niet wilde dat deze data werd gebruikt voor reclame-boodschappen en vriendschapssuggesties, toch werden gegevens nog wel gedeeld.

Op 8 november werd bekend dat WhatsApp de data-uitwisseling met Facebook (tijdelijk) staakt. Dit gebeurde nadat Europese privacywaakhonden hiertoe hadden opgeroepen.

Facebook Messenger

Als je een Facebookaccount hebt kun je ook berichten (en foto's en video's) versturen via Facebook Messenger. Met deze toepassing is het ook mogelijk versleuteld berichten te versturen, dit gebeurt echter niet automatisch. Lees hier hoe je via 'Geheime Gesprekken' berichten verstuurt.

Signal en Telegram

Wil je liever niets te maken hebben met Facebook en WhatsApp? Dan heb je de keuze uit verschillende chatapps, de bekendste zijn Signal en Telegram. Beide toepassingen werken ook met end-to-end encryptie, hoewel deze beveiliging bij Telegram niet standaard is ingesteld. Een nadeel van zowel Signal als Telegram: waarschijnlijk zijn er minder mensen onder je contacten die er gebruik van maken.

Signal

Signal is een zogenoemde 'open source' app. Dat betekent dat ontwikkelaars de beveiliging kunnen testen om zo te verifiëren dat er geen geheime diensten kunnen meelezen. De app heeft daarnaast verschillende andere functies: zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de app geen voorvertoningen van berichten laat zien.

Telegram

Telegram is een soortgelijke app, die plots veel gebruikers kreeg toen Facebook aankondigde WhatsApp te kopen. Je zult de end-to-end encryptie zelf moeten inschakelen (door te kiezen voor 'nieuw geheim gesprek'). De app heeft verschillende beveiligingsopties, je kunt bijvoorbeeld een gebruikersnaam instellen zodat andere Telgrammers je kunnen vinden zonder dat ze je telefoonnummer hebben.

Van Google: Allo

Google heeft verschillende chatapps gemaakt, waarvan de beveiliging per toepassing verschilt. Radar bespreekt Allo.

Net als bij Telegram moet je het bij Allo zelf aangeven als je via end-to-end encryptie berichten wil versturen. Dat gaat via de incognito-modus bij het versturen van een nieuwe chat. Alleen met deze functie ingeschakeld kan Google je chats niet lezen. Standaard worden berichten dus wel met het technologiebedrijf gedeeld. Zo krijg je 'handige' suggesties voor bijvoorbeeld zoekopdrachten, aankomende vluchten en geplande evenementen.

Van Apple: iMessage

Als je een Apple-telefoon hebt, kun je gebruik maken van iMessage en FaceTime (videobellen). Beide diensten zijn beveiligd met end-to-end encrytpie.

Bron: Qz.com / RTL / Telegram / Seniorweb / Google / Fortune / Apple / Google

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant